Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny studie avslöjar: Pappersmuggar lika giftiga som muggar i plast

Uppdaterad 25.08.2023 09:24.
Människa håller i pappersmugg.
Bildtext Pappersmuggar innehåller minst lika många kemikalier som plastmuggar, visar en svensk studie.
Bild: Imago Images / Dean Pictures / All Over Press

Brukar du använda engångsmuggar i papper i stället för i plast? Då kan du behöva tänka om. En slängd pappersmugg kan göra lika stor skada som en plastmugg, visar en ny studie framtagen av forskare vid Göteborgs universitet.

Orsaken är att även pappersmuggar innehåller giftiga kemikalier som kan utgöra stor skada för levande organismer.

Forskarna som står bakom upptäckten har testat vilken inverkan engångsmuggar av olika material har på fjärilsmyggans larver. Experimentet, som pågick i några veckors tid, gick ut på att låta pappersmuggar och plastmuggar ligga i blöt i jord och vatten. Forskarna följde sedan noggrant med hur kemikalierna påverkade larverna.

”Samtliga muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och i jorden”, säger Bethanie Carney Almroth, professor i miljövetenskap vid Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.

Insidan av muggen täckt med skadlig plastfilm

Det är ändå inte själva pappret som är illa för naturen. Eftersom papper inte tål vätska eller fett särskilt bra är insidan av pappersmuggen täckt med en tunn plastfilm.

Skräpkorg med pappersmuggar och ölflaskor.
Bildtext Pappersmuggens insida är förstärkt med en plastfilm som gör att kaffet inte läcker ut i handen.
Bild: David Hartley / Shutterstock / All Over Press

Plastfilmen görs ofta av en polylaktid, som är en plast som tillverkas med hjälp av sockerrör, majs eller kassava. Det handlar alltså om fossilfri bioplast, men enligt den nya forskningen kan den ändå vara giftig.

”Bioplast bryts inte ner tillräckligt effektivt när det hamnar i vatten. Det kan finnas risk att plasten stannar kvar i naturen och tas upp i vävnaden hos djur och människor”, säger Carney Almroth.

Hon menar att bioplasten innehåller minst lika många kemikalier som vanlig plast.

Förutom att skada miljön kan pappersförpackningar även utgöra en fara för hälsan. Eftersom förpackningarna exponerar oss för bioplast kan de föra in gift i våra kroppar.