Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

VN: Ekenäs vårdcentral kanske den enda i västligaste regionen av välfärdsområdet i framtiden

Uppdaterad 25.08.2023 11:29.

Tidningen Västra Nyland skriver att det eventuellt finns planer på att minska antalet vårdcentraler inom Västra Nylands Välfärdsområde.

Det här ska gå att utläsa ur det utkast till servicestrategi som i början av veckan presenterades för VFO:s styrelse.

Ingåpolitikern Henrik Wickström, som sitter i styrelsen för VFO, säger till tidningen Västra Nyland att han tolkar andemeningen i utkastet som att man vill centralisera tjänsterna.

Orsaken är välfärdområdets dåliga ekonomi.

I praktiken kunde det här innebära att den enda vårdcentral som blir kvar i väst skulle finnas i Ekenäs, medan orter som Hangö, Karis, Ingå och Sjundeå skulle bli utan.

Relaterat

Välfärdsområdets samarbetsförhandlingar är över – 33 befattningar avslutas

I oktober fattade Västra Nylands välfärdsområdesstyrelse beslutet att inleda samarbetsförhandlingar. Målet var att minska kostnaderna permanent med 40 miljoner euro från och med 2024.

Samarbetsförhandlingarnas konsekvenser kunde ändå begränsas tack vare pensioneringar och avslutade tidsbundna kontrakt. 33 befattningar kommer också att sägas upp. Inför samarbetsförhandlingarna fattade välfärdsområdet beslutet att anställda som utför patientarbete inte sägs upp. Däremot kunde deras arbetsuppgifter ändras. Ifall personalen vägrar att ta emot nya uppgifter kan det innebära att personen sägs upp.

I Västra Nylands välfärdsområde arbetar cirka 9 600 personer.

blond kvinna

Ingåpolitiker om välfärdsområdet: ”Det görs sådana besparingar nu som kan kosta oss dyrt i framtiden”

Politiker, tjänstemän och vårdpersonal väntar på renovering.