Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Avgörande vecka på kommande med tanke på SFP:s regeringsmedverkan – Otto Andersson: Det måste också finnas pengar för arbetet mot rasism

En man står utomhus framför en gul vägg.
Bildtext SFP:s gruppordförande Otto Andersson säger att det fortfarande är oklart hur SFP kommer att rösta i förtroendeomröstningarna mot de sannfinländska ministrarna Purra och Rydman.
Bild: Yle/ Heini Rautoma

Svenska riksdagsgruppens sommarmöte i Mariehamn inleder den ”helhetsutvärdering” som ska avgöra om SFP tänker sitta kvar i regeringen eller inte.

Svenska riksdagsgruppen möts på Åland på måndag och tisdag. På tisdagen utlovas en presskonferens.

Främst kommer gruppen att diskutera regeringens situation, sommarens händelser och hur partiet ska gå vidare efter debaclet kring rasism. Man kommer att föra ”omfattande diskussioner”, säger svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson.

Enligt Andersson är Ålandsresan startskottet för den ”helhetsutvärdering” som ska avgöra ödet för partiets medverkan i regeringen.

– SFP:s riksdagsgrupp kommer nu i månadsskiftet att göra en helhetsutvärdering av läget, av den politiska situationen och regeringssituationen.

Den centrala pusselbiten för SFP:s utvärdering är alltså meddelandet om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering som ska vara klart på torsdag och behandlas i riksdagen veckan därpå, den 6 september. Regeringens arbetsgrupp förhandlar om formuleringarna som bäst.

Enligt Svenska Yles källor kommer meddelandet på tisdag redan vara så pass klart att det inte väsentligen ska ändras.

– Regeringens meddelande som helhet är en central del, men inte den enda delen av den här bedömningen. Det är omöjligt att säga i vilket skede meddelandet är när vårt sommarmöte pågår. Beredningens skede kommer att påverka våra diskussioner på sommarmötet, säger Andersson.

Är det gruppdisciplin som gäller?

Behandlingen av ett meddelande kan avslutas med en omröstning om förtroendet för statsrådet eller en minister. Vänsterförbundet och De Gröna har redan meddelat att man kommer att föreslå misstroende både mot finansminister Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman.

Hur SFP kommer att rösta är enligt Otto Andersson ännu inte avgjort. Om SFP inte enhälligt röstar för de sannfinländska ministrarnas förtroende finns det en risk att hela regeringsbygget faller på grund av förtroendebrist

Både Samlingspartiet och Sannfinländarna har uttryckt att det är lojalitet mot regeringen som gäller, vilket skulle kräva gruppdisciplin för SFP:s del.

– Det har centralt att göra med vår helhetsutvärdering och det är för tidigt att uttala sig om den enskilda frågan ännu innan vi diskuterat tillsammans internt, säger gruppordförande Otto Andersson.

Majoriteten av SFP:s riksdagsgrupp röstade emot före detta näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf). Men nu finns det ett tryck på att rätta leden. Vasaledamoten Joakim Strand (SFP) vill skapa press på Ålandsmötet och säger till HBL att han kräver att partiet slutar vela och bestämmer sig för en gemensam linje. Strand hör till dem som röstade blankt mot Junnila och vill att SFP sitter kvar i båten.

Avgörande veckor för regeringen

  • I somras röstade majoriteten av SFP:s riksdagsgrupp för att avsätta näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf), något som Sannfinländarna inte ser med blida ögon på. Sju av tio i SFP-gruppen röstade emot Junnila, medan tre röstade blankt: Joakim Strand, Mikko Ollikainen och åländska Mats Löfström.

  • Onsdagen den 6 september presenteras meddelandet i riksdagen och på den 8 september röstar riksdagen om regeringens förtroende.

  • Oppositionspartierna, förutom Centern, kommer att föreslå misstroende mot finansminister Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman när meddelandet behandlas i plenum.

  • Sannfinländarna har krävt klara besked om stöd från SFP på förhand. Man ska inte behöva gå in i plenisalen utan att veta hur SFP-ledamöterna röstar, har bland annat Riikka Purra sagt. Samlingspartiets gruppordförande Matias Marttinen hänvisade idag till att ”det brukar vara så att regeringen stöder regeringens ministrar i en förtroendeomröstning”.

  • Centerns Annika Saarikko sa i veckan att Centern kan tänka sig stödja regeringens meddelande. Det här väcker frågan om Centern kan hjälpa regeringen överleva förtroendeomröstningarna trots att SFP skulle rösta emot.

SFP:s krav: Konkreti och resurser

SFP har krävt att det läggs tillräckligt med resurser på att förverkliga åtgärderna mot rasism. Finansminister Purra har däremot tydligt sagt att inga tilläggsresurser kommer att läggas på den här saken.

– Det måste finnas pengar för att verkställa de här åtgärderna och åtgärderna måste vara tillräckligt konkreta. Det måste finnas resurser och det måste också följas upp hur det verkställs, säger Otto Andersson.

Huruvida regeringens arbete mot rasism kommer att få pengar blir alltså en tvistefråga för regeringens budgetmangling som sker den 19 till 20 september.

– Själv ser jag att en så här viktig sak inte får vara fast i budgetteknik, säger Andersson.

”Man kan säga saker på tre olika sätt”

Gruppordförande Otto Andersson framhåller ändå att pengar och lagstiftning inte kan ta bort det ansvar som politikerna har för sina ordval.

– Det har jättestor skillnad hur vi väljer ord, att vi väljer ord som inte antyder något rasistiskt, att vi inte säger något mellan raderna. Att vi inte bokstavligen säger ett men antyder något annat, säger Andersson.

– Varje politiker vet nog på riksnivå att man alltid kan säga saken minst på tre olika sätt. Och då brukar jag försöka välja på ett sådant sätt som inte är så jätte konfliktsskapande.