Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ska Vilhelm Junnila få fortsätta som ordförande för stadsfullmäktige i Nådendal? Fullmäktigegrupperna möts på söndag

Uppdaterad 25.08.2023 13:40.
Vilhelm Junnila ser ner på sin telefonskärm.
Bildtext Vilhelm Junnila har redan tidigare avgått som näringsminister.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vänsterförbundets stadsfullmäktigeledamot Harri Palomäki försöker få igenom en motion. Med den vill han bilda ett tillfälligt utskott för att granska om Junnila kan fortsätta på sin nuvarande post.

Sannfinländaren Vilhelm Junnila avgick redan tidigare i sommar som näringsminister på grund av sina kopplingar till extremhögern. Han har ändå suttit kvar på sin post som ordförande för Nådendals stadsfullmäktige.

Om motionen kan lämnas in eller inte är ännu oklart. Då det gäller en förtroendefråga om en förtroendevald så krävs att en fjärdedel av stadsfullmäktigeledamöterna skriver under motionen.

Om motionen får tillräckligt understöd kan den lämnas in under Nådendals stadsfullmäktigemöte på måndag.

I Nådendal betyder det att Palomäki måste samla in åtminstone 11 namn för att kunna lämna in motionen.

Partiernas fullmäktigegrupper ska diskutera frågan på söndagen, berättar Tero Tavio från Samlingspartiet i Nådendal. Han är också ordförande för Samlingspartiets fullmäktigegrupp.

– Vi kommer att diskutera frågan, men vi kommer troligtvis inte att dra någon partilinje om saken. I en sådan här fråga får var och en välja om de vill skriva under motionen eller inte enligt eget samvete, säger Tavio.

Nådendals stadsfullmäktige har 43 ledamöter, Samlingspartiet är största partiet med 16 ledamöter.

Inga andra möjligheter för Vänsterförbundet

Vänsterförbundets enda ledamot i Nådendals stadsfullmäktige, Harri Palomäki, berättar att han för tillfället är mycket osäker på om motionen kommer att få tillräckligt med understöd av de andra ledamöterna.

– Diskussionen har varit splittrad här under sommaren, och fastän jag har upplevt ett stöd över partigränserna så är det mycket oklart om motionen går igenom, säger Palomäki.

Om motionen inte får tillräckligt med stöd från de andra fullmäktigeledamöterna så finns det inga andra sätt för Palomäki att väcka misstroende mot Junnila.

Palomäki berättar också att han fått respons från invånarna i Nådendal. Vissa av dem anser att motionen är en personlig attack mot Sannfinländarna och Vilhelm Junnila. Palomäki vill inte kommentera den kritiken vidare.