Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark vill stoppa koranbränningar

Uppdaterad 25.08.2023 17:05.
Rasmus Paludan bränner en koran han har i handen.
Bildtext Rasmus Paludan har gjort sig känd som koranbrännare både i Danmark och Sverige. Bilden är från den 27 januari 2023 i Köpenhamn.
Bild: Olafur Steinar Gestsson / EPA

Danmarks regering har lagt fram ett förslag om hur koranbränningar ska stoppas på offentlig plats.

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard, finansminister Jakob Elleman-Jensen och utrikesminister Lars Løkke Rasmussen höll en presskonferens under fredagseftermiddagen.

– Lagförslaget ska göra det straffbart att bränna koranen, bibeln eller toran, sa Hummelgaard.

Däremot kommer förbudet inte att gälla satirteckningar eller uttalanden i skrift eller tal, och förbudet att bränna koranen gäller enbart på offentlig plats.

Det nya förbudet kommer att skrivas in i samma bestämmelser som förbuden mot att skända andra länders flaggor, säger justitieminister Hummelgaard.

– Det finns mer civiliserade sätt att utrycka sin ståndpunkt på än att bränna upp saker, sa Hummelgaard på presskonferensen.

Straffet för att bryta mot förbudet är böter eller fängelse i upp till två år.

”Viktig politisk signal till världen”

Utrikesminister Lars Løkke Rasmussen sa att terrorhotet mot Danmark har ökat i och med koranbränningarna i landet.

Det är ett viktigt politiskt budskap som Danmark i dag sänder till resten av världen, sa Løkke Rasmussen.

Finansminister Jakob Elleman-Jensen konstaterade att yttrandefrihet också fortsättningsvis ska vara en avgörande utgångspunkt i samhället.

– Men man ska också uppföra sig ordentligt. När det samtidigt kan ha väsentliga negativa utrikes- och säkerhetspolitiska konsekvenser för Danmark kan en ansvarsfull regering inte bara stå med händerna i fickorna och se på.

Artikeln uppdaterad 25.8.2023 klockan 17:05 med en rättelse om att straffet mot förbudet är böter eller upp till två års fängelse - tidigare stod det upp till tio års fängelse.