Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lilla Ljuvas husägare Nina Wiklund: ”Jag vann biljetter till evenemanget Lovisa historiska hus, flyttade hit och nu renoverar jag mitt eget hem här”

Nina Wiklund står framför det röda huset och håller i en gammalcykel med en rottingkorg fram på styret.
Bildtext Nina Wiklund blev kär i både Lovisa och evenemanget. Nu bor hon i Lovisa, renoverar sitt hem i sakta mak och arrangerar eventet Lovisa historiska hus.
Bild: Atte Henriksson

Bostadsmässan med sina nya hus tog nyss slut. Nu är det dags för de gamla husen i Lovisa att igen få sin stund i rampljuset.

Under evenemanget Lovisa historiska hus den 26–27 augusti öppnar 42 hem sina dörrar för besökare och inspirerar med inredning och byggnadstraditioner.

Lovisa har visat upp nya fina hem tidigare i somras under bostadsmässan. Men, det är inte samma sak, säger Nina Wiklund, som både är ordförande för föreningen som ordnar evenemanget och själv visar upp sitt hem.

Nu är det de gamla husen som byggs med själ och hjärta och där byggnadstraditionerna kommer till sin rätta som visas upp.

– Människor kommer med en så stor tacksamhet då de får komma in hos folk och se hur vi lever en vanlig vardag.

En vanlig vardag i Nina Wiklunds hem spenderar hon helst i sitt rosa kök tillsammans med vänner, dricker te vid köksbordet och spelar brädspelet Alfapet. Köket är helt klart hemmets hjärta.

– Det är alltid lika pirrigt men också lika roligt att vara med, tycker Wiklund.

Tamburen med stockvägg, träsoffa med färgranna textiler och massa tavlor på väggen.
Bildtext Genast då besökaren stiger in i tamburen vill Wiklund att man ska bli glad och inspirerad av alla färger och roliga detaljer.
Bild: Atte Henriksson

Det är lätt att förstå att Nina Wiklund är engagerad när det gäller Lovisa historiska hus. Evenemanget var nämligen det som lockade henne till Lovisa.

– Jag öppnar upp mitt hem för att jag älskar det här evenemanget. 2011 vann jag biljetter till Lovisa historiska hus och det var så jag hittade Lovisa.

Tre år senare köpte hon ett hus i centrala Lovisa som saknade både vatten och el, flyttade till staden och började renovera sitt hem.

Efter det blev hon ordförande för föreningen Lovisa historiska hus och är en av dem som arrangerar evenemanget. Det här året är ändå det sista året som ordförande och Wiklund vill ge över till nya krafter.

En tavla i guldram med texten Kaikki on vaan niin kivaa.
Bildtext Också en tur i resten av den 95 kvadratmeter stora stugan är uppmuntrande.
Bild: Atte Henriksson

Köksväggen är ett legobygge

Renoveringen har fått ta tid, vilket det ska få göra med gamla hus menar Wiklund. Den äldsta delen av huset är från 1850-talet och i köket har Wiklund lämnat fram en bit av stockväggen där stockarna är från 1700-talet.

– Jag kallar det för legobygge då stockarna som är under en meter har pusslats ihop till en vägg.

Att renovera ett gammalt hus är en livsstil. Hon är fortfarande inte klar och nu är det dags att gå in i nästa fas av renoveringen.

– Det finns alltid något att pyssla med. Charmen med ett gammalt hus är att det inte finns några raka hörn och att golven är slitna.

Nina snurrar på en av de tre speldosorna som är fastskruvade på dörrkarmen.
Bildtext Lilla Ljuva är fyllt av lekfulla detaljer. Också ljudet är bättre då speldosorna är fastskruvade i dörrkarmen.
Bild: Atte Henriksson

Wiklund hoppas att besökarna ska få se och inspireras av hennes lekfullhet.

På dörrkarmen finns gammaldags speldosor fastskruvade som man kan spela på då man går från köket och in i salen. Stolen i köket har virkade sockor på benen, väggarna är fyllda av tavlor, skolplanscher och gamla dokument. Fin porslinet får hänga framme i köket.

– Jag tar inget på allvar utan har framme allt vad jag äger. Jag sparar inte på finporslin eller spetsar utan allt visas upp.

Gamla Korvfabriken är också ett hem som visas upp under Lovisa historiska hus.

Diskussion om artikeln