Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

36-årig rysk man misstänkt för terrorbrott häktad i Finland

Uppdaterad 25.08.2023 17:21.
Bild från rättssalen.
Bildtext Mannen misstänks ha gjort sig skyldig till terroristbrott i östra Ukraina 2014 och 2015. Den frihetsberövade misstänkte deltar i tingsrättens session via videolänk.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

De misstänkta brotten ska ha ägt rum i östra Ukraina åren 2014 och 2015. Mannen nekar till brott och har för avsikt att söka asyl i Finland.

Enligt Centralkriminalpolisen misstänks den 36-åriga ryska mannen ha medverkat i och stött en terrorgrupps verksamhet i de ryskockuperade områdena Donetsk och Luhansk i östra Ukraina. De här brotten ska ha ägt rum mellan juli 2014 och augusti 2015.

Centralkriminalpolisen begärde att tingsrätten förlänger tagandet i förvar, för att främja utredningen och för att utlämna mannen till Ukraina.

Centralkriminalpolisens kriminalkommissarie Kimmo Huhta-aho kommenterar inte till Yle var eller när mannen har gripits.

– Offentlighetslagen begränsar den här typen av fall så att de hålls hemliga, säger han.

Behandlingen av fallet inleddes vid Östra Nylands tingsrätt klockan 15, och rättens beslut ska hållas hemligt. Den frihetsberövade misstänkte deltar i tingsrättens session via videolänk.

Rätten beslöt att fortsätta häktningen. Enligt Yle Uutisets redaktör gav mannen ett lugnt intryck under den del av häktniongsförhandlingarna som medias representanter fick närvara. Enligt mannens advokat har han för avsikt att söka asyl i Finland.

Den misstänkte är född 1987 i dåvarande Leningrad, nu Sankt Petersburg, uppger tingsrätten. Mannens juridiska biträde, Natalia Malgina, meddelade nyhetsbyrån STT att mannen nekar till brott, men gav inga vidare kommentarer.

Bland andra brittiska Sky News har rapporterat att ryska utrikesministeriet känner till fallet och har erbjudit mannen konsulhjälp, skriver STT.

Med på EU:s sanktionslista

Enligt tingsrättens uppgifter kallades mannen tidigare för Jan Igorevitch Petrovski men går nu under namned Voislav Torden. Han är rysk medborgare.

Tidigare fanns han med på EU:s sanktionslista.

Enligt listan och det amerikanska finansministeriet har han också fungerat som ledare och kommendör för den ryska militärstyrkan Rusich.

Gruppens medlemmar har tidigare anklagats för grymheter mot tillfångatagna ukrainska soldater.

Dessutom uppger EU att gruppen har kopplingar till den ryska legosoldatgruppen Wagner.

Misstankar om kopplingar till nynazism

År 2017 intervjuade det ryska oberoende mediet Meduza en man som kallade sig Jan Petrovskij. Han påstod att han tidigare har bott i Norge, men blivit utvisad därifrån år 2016 då hans upphovstillstånd hävdes.

Norska myndigheter uppgav då att mannen utgjorde ett allvarligt hot mot internationella intressen.

Meduza skrev också att mannen misstänks ha kopplingar till den ryska nynazisten Vjatheshlav Datsiki.

Petrovskij ska ha varit aktiv i den norska falangen av gruppen Soldiers of Odin, och deltagit i så kallade gatupatruller som gruppen utförde i Norge. I intervjun beskrev sig mannen som en ”rysk patriot”.

Polisen kommenterar inte fallet i större detalj i det här skedet.

Svenska Yle publicerar namnet på den misstänkte eftersom det handlar om grova misstänkta brott.

Artikeln uppdaterad 25.8 kl. 17.21 med uppgifter från häktningsförhandlingarna.