"Bemötande är minst lika viktigt som yrkesskicklighet" – gynekologi handlar om så intima, personliga och känsliga saker
Nuförtiden är det viktigt att en gynekolog diskuterar med, frågar av och berättar för patienten vad som är på gång. Det säger överläkare Charlotta Frostdahl vid kvinnokliniken i Karleby.
Yle Österbotten har rapporterat om stark kritik mot en gynekolog i Jakobstad.
Frostdahl varken vill eller kan kommentera den situationen, men hon säger rent allmänt att gynekologi nuförtiden långt handlar om att läsa av folk så att man kan bemöta dem på bästa sätt. Det gäller inte minst vid förlossningar.
– Vi pratar om en förändrad förlossningskultur. Och det är bra sak, det är väldigt viktigt att man presenterar sig, att man berättar vad man ska göra, diskuterar tillsammans och nästan ber om lov, eller säger att är det okej nu att jag gör det här, säger Frostdahl.
Kontakten med patienten och bemötandet är numera avgörande, tror Frostdahl.
– I många fall är det minst lika viktigt som yrkeskunskapen.
Varför?
– I gynekologi är vi inne på ett område som är väldigt känsligt både fysiskt och psykiskt, ofta handlar det om jobbiga saker som i något av de här fallen då det är fråga om missfall eller abort.
Frostdahl påminner också om att en förlossning är en av de största sakerna i en kvinnas liv.
– Det är väldigt personliga, känsliga och intima områden man är inne på.
Uppmanat kvinnor att anmäla händelser
Just på grund av jobbets art tänker sig Frostdahl att gynekologer också lätt hängs ut i offentligheten, något som inte är helt oproblematiskt heller. Hon föredrar alltid att feedback ges med namnuppgifter så att läkaren och klienten kan prata om saken.
Enligt Frostdahl är det viktigt med feedback, och den bidrar till att utveckla vården. Hon tycker också det är bra att det i dag finns många olika kanaler för att klaga, också via enkla formulär på webben.
De gånger då patienter berättat för Frostdahl om situationer de upplever att har gått fel brukar hon oftast bara lyssna och stödja patienten.
– Några gånger har jag sagt att vet du om att man kan ta kontakt med patientombudsmannen om du vill att det utreds och att någon utomstående tar ställning till det.
Enligt kvinnorna som Yle Österbotten talat med har de vänt sig till vård i Karleby efter händelserna i Jakobstad.
I hur stor utsträckning kommer patienter till er på grund av att de inte längre vill få vård i Jakobstad?
– Jag jobbar själv bara på sjukhuset och man kommer dit baserat på remiss, och kan inte själv boka tid. Så till sjukhuset är det väldigt sällan det kommer remisser av den orsaken.
Däremot vet Frostdahl utgående från samtal med läkare inom privata sektorn i Karleby att de tar emot många patienter från Jakobstadsregionen.
Har du hört om missnöjet i Jakobstad tidigare eller var det nytt för dig?
– Jag har hört via patienter, det har jag gjort.