Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Veterinär: Lugnande medel kan hjälpa då fyrverkerier gör hunden rädd

En kvinna i veterinärkläder håller i en hund
Bildtext Marina Hultholm har jobbat som veterinär i drygt 30 år.
Bild: Pia Lagus / Yle

Sista lördagen i augusti är folkfest i Österbotten: Då firar många villaavslutning med bland annat fyrverkerier. För sällskapsdjuren kan ljuden och ljusen vara stressande och skrämmande.

Marina Hultholm arbetar på en veterinärmottagning i Vasa. Hon säger att helgen inte orsakar någon rusning, utan att oroliga djurägare tar kontakt i god tid.

– Det är sådant som folk sköter om på förhand och kommer inte i sista ögonblicket efter mediciner.

Lugnande medel kan alltså vara till hjälp för de djur som blir stressade av att det skjuts raketer. Det handlar enligt Hultholm om hundar som reagerar väldigt kraftigt.

– Det här går att träna bort, men det är inte lätt. Det är ett program som kombineras med mediciner. Rädslan går kanske inte helt att få bort, men man kan lindra symptomen.

ett stort fyrverkeri ovanför havet, där det också brinner en stor brasa
Bildtext Fyrverkerier är vackra, men kan vara skrämmande för sällskapsdjuren.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Rädslan är psykisk, men den kan också få fysiska följder, speciellt för en hund som inte är i god form. Att ligga och flåsa, stressa och skaka av rädsla är påfrestande.

Skapa en trygg miljö

Hur ska man då bete sig om man har en hund som är rädd för fyrverkerier? Att vara hemma eller på någon annan plats där djuret känner sig tryggt är det första steget.

– Förebygg att smällarna och ljusfenomenen hörs och syns: dra för gardinerna, sätt på bakgrundsmusik eller -ljud. Så finns det receptfria fodertillskott som lindrar stressen.

Om man i en familj med djur vill fira med fyrverkerier så bör man också gå såpass långt från huset att det inte stör.

Om hunden lyckas springa iväg och gömma sig för raketerna, så ska man då den kommer hem igen se till att den inte är uttorkad och mår bra. Är den i dåligt skick så är det bra att uppsöka veterinär, säger Hultholm.