Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Träningspass i simhall har förberett Nina Chydenius för VM-hettan – inleder maratonloppet konservativt: ”De som orkar behålla sin fart klarar sig bäst”

Nina Chydenius poserar.
Bildtext Värmen är det enda som oroar Nina Chydenius inför lördagens maraton.
Bild: Lehtikuva

Nina Chydenius är redo för sitt andra mästerskapsmaraton. Hon är fast besluten om att inte göra samma misstag som under EM i München i fjol. Då startade hon i ett för hårt tempo.

Hettan har varit brutal i Budapest under VM i friidrott. Prognosen utlovar ingen pardon för maratondamerna på lördag heller. Trots att starten sker tidigt på morgonen.

Gamlakarleby IF:s Nina Chydenius har tagit till okonventionella metoder för att anpassa sig till de svettiga förhållandena under maratonloppet.

– Jag har sprungit på ett löpband i simhallen i Karleby. Där är det 30 grader varmt. Det är många som har bidragit till att det varit möjligt, till exempel Karlebys stadsdirektör, säger hon.

Mantrat under loppet: ”Lugna ner dig”

Vis av erfarenhet så tänker hon inleda maratonloppet försiktigt. I fjol i München trodde hon att hon hade startat i ett lämpligt tempo, men det visade sig att det var för tufft då temperaturen steg under tävlingens gång.

– Jag kommer att starta jättekonservativt. Forskning visar att man ska löpa 20–25 sekunder långsammare per kilometer då det är jättevarmt.

Hon har valt sin taktik för att dels klara av att fullfölja loppet och dels för att placera sig så bra som möjligt.

– Då jag kollade på gångarna så var det ingen som klarade av att öka mot slutet. De som orkade behålla sin fart placerade sig bäst.

Hur svårt är det att inleda konservativt då kroppen är van vid högre tävlingstempo?

– Det är jättesvårt. Speciellt då man har medtävlare omkring sig. Den tanke jag kommer att ha i mitt huvud är: Lugna ner dig. Trots det är jag inte säker på att det lyckas.

Men sin form är hon säker på.

– Det finns ingenting som står i vägen för att jag ska springa ett bra lopp. Förutom temperaturen.

Tränas numera av sin fotbollsspelande make

Nina Chydenius gjorde en stor förändring i sitt upplägg för några månader sen. Maken Sebastian Mannström fungerar numera som hennes personliga tränare.

– Han har varit med under hela min löparkarriär. Han är en proffsidrottare (fotbollsspelare reds. anm.) så han förstår vad det kräver. Han är den enda människan jag litar på, säger hon.

Tillsvidare har arrangemanget varit lyckat. Hon gör sig redo för lördagens maraton med sin bästa träningsperiod någonsin i bagaget.

– Han vet vad han ska säga, när han inte ska tala, hur jag ska ha min laktatmätare och vad som stör mig. Det är sådana saker som kan ändra nyansen på en träning.

– Jag tror inte att det är tillfällighet att jag gjort framsteg. Det är skönt att ha en vardag där jag har allt jag behöver.

Förutom Nina Chydenius löper också Alisa Vainio i Finlands färger under damernas maraton. Loppet startar klockan 8.00.