Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gemensamma möten för regeringarna, pappaskämt och fortsatt samarbete – det här diskuterade Orpo och Kristersson i dag

Petteri Orpo lovar besvara frågor på svenska i framtiden. - Spela upp på Arenan

De svenska och finländska regeringarna ska börja träffas årligen. Det blev klart när Samlingspartiets Petteri Orpo besökte Sverige – för första gången som statsminister.

Stämningen var avslappnad under statsministrarnas gemensamma presskonferens. Både Petteri Orpo och Ulf Kristersson skämtade om ishockey, Sverigebåten och hur Orpo hjälpt familjen Kristersson när en av deras döttrar flyttade till Helsingfors för att studera.

Från och med nästa år ska ländernas regeringar träffas för att diskutera gemensamma intressen. Det här mötet ska ordnas i Sverige. Ett liknande möte ordnades år 2009 i Tammerfors.

Mötet fokuserade ändå på det aktuella säkerhetspolitiska läget.

Många gemensamma intressen

Det gemensamma mötet regeringarna emellan ska vara ett led i att förstärka samarbetet mellan länderna, men också andra samarbeten ska utvecklas.

Länderna har gemensamma intressen både inom säkerhetspolitiken, klimatfrågorna och energisektorn och inom EU. Skogsindustrin lyftes fram som ett exempel på den enade svensk-finska fronten inom EU och på att båda länderna vill bli föregångare i produktionen av fossilfri energi.

Det var inte bara det europeiska säkerhetsläget som har stått på agendan under statsministrarnas möte.

Under mediernas frågestund efter presskonferensen svarade Ulf Kristersson på frågan om Sverige kunde fatta ett liknande beslut som Danmark – som meddelat att de förbjuder koranbränningar.

– Vår lagstiftning ser annorlunda ut än den danska. Vi utreder lagändringar i ordningslagen, inte i grundlagen. Vi ser det här som en sorts beredskap, sa Kristersson.

Fortsatt stöd till Ukraina

Statsministrarna underströk också det fortsatta stödet till Ukraina.

– Vi vill ge en stark signal att vårt obevekliga stöd till Ukraina fortsätter, sa Petteri Orpo.

I samklang med dagens diskussioner med Kristersson har Orpo yrkat på en fortsatt satsning på biståndet till Ukraina även i Finland.

På fredagen blev det klart att Finland sänder mer försvarsmateriel till Ukraina.

Tidigare under fredagen på Samlingspartiets riksdagsgrupps möte sade Petteri Orpo att de europeiska länderna borde stödja Ukraina mer än de gör nu.

Som exempel räknade Orpo upp artilleri, ammunition och luftvärnssystem som centrala för det ukrainska försvaret just nu. Ett liknande löfte gav Kristersson till det ukrainska presidentparet när de besökte Harpsund för en knapp vecka sedan.

Petteri Orpo var inbjuden av sin svenska kollega Ulf Kristersson. De träffades på den svenska statsministerns sommarresidens Harpsund.

Traditionellt är Sverige ett av de första länder som en ny finländsk statsminister besöker. Tidigare i veckan besökte Orpo ändå Kiev och president Volodomyr Zelenskyj.