Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny Tiktok-trend: Föräldrar gör sina barn illa och filmar deras gråt

Ett bildcollage där föräldrar knäcker ägg mot sina barns pannor.
Bildtext En stor del av barnen som syns i videorna är under skolåldern. De yngsta är under dagisåldern. I bildcollaget har personernas ansikten suddats ut för att skydda deras identitet.
Bild: Rea Lemström ja Tuomo Björksten / Yle

I en videotrend på Tiktok ber föräldrar sina barn att komma med och ”baka”. I verkligheten handlar det om att knäcka ägg mot barnets panna. Chockerande, enligt experter.

Ett fenomen kallat ”Egg-crack” sprider sig på Tiktok. Det handlar om videor där föräldrar till små barn knäcker ägg genom att dunka dem mot barnets huvud för att sedan filma barnets reaktion.

I videorna lockar föräldrarna barnen att vara med och ”baka” varefter föräldern knäcker ett ägg mot barnets panna. Ofta träffar ägget så hårt att det gör ont. Många barn börjar gråta. De flesta barnen i videorna är yngre än fem år.

Rauna Rahja är sakkunnig i mediefostran vid Mannerheims barnskyddsförbund och anser att Tiktok-trenden är chockerande. Att det ofta handlar om små barn gör henne extra bekymrad.

– Det handlar om en tydlig kränkning av barnets välmående och fysiska hälsa.

De populäraste videorna är utländska, men Yle hittade åtminstone en finländsk video där ett ägg knäcks mot en vuxen persons panna.

Videorna har fått miljontals visningar på Tiktok vilket tyder på att fenomenet uppnått anmärkningsvärd popularitet på plattformen. Ett stort antal användare har uttryckt ilska och oro över barnens välmående och säkerhet.

Föräldrarna beskylls också för att fika efter uppmärksamhet och följare på barnens bekostnad. Otaliga Tiktok-användare har krävt att man ska vidta åtgärder för att begränsa utbredningen av fenomenet.

Kan skada barnets förtroende

Innehållsproducenten Vesa Heimo har 40 000 följare på Tiktok och skapar roliga videor tillsammans med sina tre barn. Men den här trenden har han inte velat delta i.

– Det ser ut som om man vill få en rolig reaktion från barnet, men i många fall blir barnen ordentligt skrämda. Jag förstår inte humorn i det här.

De föräldrar som går med i den här trenden kan urholka barnens förtroende för dem.

Han uppmanar föräldrar att tänka till en extra gång innan de publicerar material som visar deras barn och dra en tydlig gräns för allt som kan skada barnet.

– När du skrämmer eller gör barnet illa kan det sätta ärr för resten av livet.

Heimo rekommenderar att man berättar för barnen att videor som publiceras på nätet kan finnas kvar för evigt. Varje förälder bär ansvar för sitt barns integritet.

– Så här små barn har ännu inte förmåga att ge sitt samtycke till att bilder eller videor på dem publiceras på nätet.

Det här är en översättning och bearbetning av Sanel Sivacs artikel Uusi Tiktok-trendi: vanhemmat satuttavat lastaan ja kuvaavat lapsen itkua. Översättningen är gjord av Erika Rönngård.