Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Närmare 400 saknas fortfarande efter skogsbranden på Maui

En man bär en Gudsmodersbild, en ikon med Jungfru Maria och Jesus, ur en rykande kyrka. I bakgrunden står två pressfotografer.
Bildtext En volontär bar i onsdags ut en ikon ur ett kloster i Acharnes norr om Aten.
Bild: Angelos Tzortzinis / AFP

I USA har myndigheterna publicerat en lista på närmare 400 personer som saknas efter den förödande branden på ön Maui. I Grekland har dödssiffran i den senaste tidens bränder stigit över 20.

I den amerikanska delstaten Hawaii har myndigheterna publicerat en lista på 388 namngivna personer som saknas efter den stora skogsbranden på ön Maui.

Listan har sammanställts av USA:s federala polis FBI.

Den upptar bara personer vilkas fullständiga namn är kända och som har anmälts saknade av någon som myndigheterna har bekräftade kontaktuppgifter till.

Det är nu mer än två veckor sedan Maui härjades av en jättebrand som bland annat helt ödelade staden Lahaina.

Hittills har 115 människor bekräftats döda i branden. Redan det innebär att det är den värsta brandkatastrofen i USA på över hundra år, men den slutliga dödssiffran väntas stiga.

21 döda i grekiska bränder

Bränder i skog och mark fortsätter att plåga Grekland. På fredagen steg dödssiffran i de grekiska bränderna till 21 när brandmän hittade en man som omkommit i Evros i norra Grekland.

Den döde hittades i samma område där man tidigare i veckan hade hittat 19 döda. Dödsoffren misstänks vara migranter som anlänt till Grekland olagligt, eftersom en populär migrantrutt från grannlandet Turkiet går genom Evros.

I måndags omkom en äldre boskapsherde i en annan brand i Boeotia norr om Aten.

– Grekland genomlever sitt svåraste år i fråga om klimatförhållanden sedan man började samla in meteorologiska data, sa regeringstalesmannen Pavlos Marinakis på fredagen.

Under den senaste veckan har grekiska brandkårer bekämpat 516 nya bränder, uppger Marinakis.

Över 120 000 hektar mark har förstörts i bränderna i Grekland. Enligt myndigheterna är flera av bränderna anlagda. I vissa fall har åtal väckts mot personer som har orsakat bränder.

Källa: AP, AFP