Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Oppositionen kritiserar finansminister Purras budgetförslag: Löften infrias inte, gagnar höginkomsttagare och minskar inte skuldsättningen

Matias Mäkynen och Annika Saarikko.
Bildtext SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen och Centerns ordförande Annika Saarikko övertygas inte av Purras budgetförslag.
Bild: Petteri Sopanen, Benjamin Suomela / Yle

Regeringspartiernas stora ord om skuld och om att få ner statsskulden syns inte i finansministerns förslag till statsbudget, konstaterar SDP och Centern.

De största oppositionspartierna är inte imponerade av de första uppgifterna om finansminister Riikka Purras (Sannf) första budget.

SDP:s vice ordförande Matias Mäkynen säger sig vara förvånad över att budgetförslaget inte beaktar det svaga konjunkturläget i ekonomin.

– Det har man inte tagit ställning till alls i det här förslaget. Det finns inte heller några tecken på att man till exempel gör upp en tidtabell för att anpassa åtgärder enligt konjunkturer, vilket vissa ekonomiska experter förespråkar. Nog ser jag en risk för att det här försvårar det ekonomiska läget ytterligare genom att sätta in nedskärningar vid fel tidpunkt, säger Mäkynen.

Enligt honom har budgetförslaget svikit de löften som man har gett väljarna.

– Purra sviker sitt löfte att inte skära hos låginkomsttagare. De genomför väldigt kraftiga nedskärningar i folks utkomst, men sviker också det de lovade om att göra slut på skuldsättningen.

Enligt Mäkynen verkar budgetförslaget ideologiskt. Det man uppnår genom att skära ner ger man till höginkomsttagare i form av skattelättnader, säger han.

Men Mäkynen kommer inte bara med kritik. Han säger sig vara nöjd med satsningarna på forskning och utveckling.

Saarikko: Dimensionerna nära förra regeringsperioden

Centerns ordförande, tidigare finansministern Annika Saarikko, fäster i sin tur uppmärksamhet vid att budgetförslagets dimensioner ligger nära den budget som regeringen Marin presenterade.

Annika Saarikko vid talarpodiet under Centerpartiets sommarkongress.
Bildtext Centerns ordförande Annika Saarikko anser att sänkningarna av inkomstskatten inte är rättvisa.
Bild: Matias Väänänen / Yle

– Många finländare kan överraskas av att regeringens stora ord och oro över statsskulden nu förverkligas i form av en budget som till sina dimensioner är ganska likadan som den förra regeringsperiodens. Regeringen har en dubbel utmaning: att Finland i flera år har skuldsatt sig allt mer och å andra sidan det svåra konjunkturläget, säger Saarikko.

Centern anser att den statliga ekonomin nu kräver nedskärningar, säger partiledaren, men Centern skulle rikta in dem på ett annat sätt.

– Nu ser det ut som att besparingarna drabbar samma människor som redan har det svårt och besvärligt. Min rättskänsla protesterar mot att man fattar beslut om svåra nedskärningar för dem som är svaga i samhället och samtidigt lättar på beskattningen i ministrarnas inkomstklass. Det tycker jag inte är rättvist.

Saarikko uppger sig också vara oroad över finansieringen av välfärdsområdena.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Oppositio moittii valtiovarainministeri Purran budjettiehdotusta: Lupaukset petetty, suurituloiset hyötyvät, velka ei taitu av Salla Jantunen. Översättningen är gjord av Sara Torvalds.