Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kompisens hälsning gav trygghet åt Eveliina Määttänen – tog för sig bland världsstjärnorna: ”Häftigt att inse att jag klarar mig mot dem”

Eveliina Määttänens semifinallopp - Spela upp på Arenan

Eveliina Määttänen var länge med i kampen om finalplatserna på 800 meter. Hon stumnade en smula på slutet men löpte nytt personligt rekord i VM-semifinalen.

Määttänen slutade femma i sitt heat och på elfte plats i sammandraget på tiden 1.59,81, vilket är bara fyra tiondelar från Sara Lappalainens finländska rekord.

Om semifinalloppet hade utvecklats annorlunda kunde Akilles-damens rekord har rykt redan under fredagskvällen i Budapest.

– Det var ett bra lopp av mig, men det frustrerar mig en aning att farten bedarrade efter den aggressiva starten, säger Määttänen.

Både hon och tränarmaken Jan Petrac hade hoppats att första varvet skulle ha varit en sekund snabbare.

– Det skulle ha gett ett bättre utgångsläge att jaga rekord på andra varvet. Men jag uppnådde dagens minimimål i alla fall.

Hennes stora VM-mål uppfylldes redan då hon avancerade från försöksheaten. Under semifinaldagen njöt hon av stunden.

– Visst var det lite pirrigt. Jag hade ett härligt meddelande i min telefon då jag vaknade i morse. Texten löd: ”I dag är det din tur att skina”. De orden hade jag i tankarna vid startlinjen och de gav mig trygghet.

Kände sig bekväm i sällskapet

Eveliina Määttänens utveckling har varit hisnande sen hon sadlade om från 400 till 800 meter. På bara ett par år har hon gått från att vara en löpare av god nationell nivå till en VM-semifinalist med bud på mer.

– Det har varit så häftigt att vara här bland världsstjärnorna och inse att jag klarar mig bra mot dem. Också idag kändes det lätt att löpa. Jag känner mig självsäker – rekordet kan komma om allt klaffar, säger hon.

– Jag vet att jag kan ta det finländska rekordet. Det lät bara vänta på sig en stund.

Jan Petrac förutspådde i Yles tv-sändning att hans adept till och med har kapacitet att kapa sitt färska rekord rejält och löpa tider på 1.58.

– Absolut. Jag håller med, svarar hon med ett leende på läpparna då hon ombeds kommentera tränarens uttalande.

Diskussion om artikeln