Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helenius kritiserade boxningens antidopningsarbete strax innan han själv åkte fast

Robert Helenius får vård av medicinsk personal.
Bildtext Robert Helenius är den senaste i skaran av proffsboxare att testa positivt för dopning.
Bild: EPA-EFE

Inför mötet mellan Robert Helenius och Anthony Joshua handlade en stor del av diskussionerna om dopningsfrågor och boxningens antidopningsarbete. I ett frivilligt dopningstest har Helenius nu testat positivt.

Helenius blev blixtinkallad till boxningsringen efter att Joshuas tilltänkta motståndare åkt fast i ett dopningstest.

I ett frivilligt dopningstest inför boxningsmatchen mot Anthony Joshua ska Robert Helenius resultat kommit tillbaka positivt.

I ringen knockades finländaren av Joshua i den sjunde ronden. Men på presskonferenserna inför fighten kritiserade båda boxarna proffsboxningens antidopningsarbete.

– Antidopning bör vara densamma i alla länder. I ditt land, när Dillian Whyte åkte fast, tycker alla att det är boxning och ingen bryr sig. I Finland skulle jag bli lynchad i hela mitt liv om jag åkte fast. Jag skulle aldrig få licens att boxas igen. Jag skulle aldrig kunna boxas i Finland, sa Helenius inför matchen.

– Antingen borde de legalisera allt för alla eller så borde de ha samma standard för alla. Det känns som att jag har en nackdel. Jag har inte lyxen att ta prestationshöjande medel eftersom de kommer hem till mig och testar mitt blod och allting hela tiden. Så det är inte rättvist.

Många fall av dopning inom proffsboxningen

Det brittiska TV-bolaget BBC rapporterade om Helenius positiva prov och pekade på flera fall av dopning inom elitboxningen under det senaste året.

Förutom Dillian Whyte har även Conor Benn och Amir Khan testat positivt för dopning. Enligt BBC har fallen lett till att boxningens trovärdighet och antidopingarbete ifrågasatts.

Inom proffsboxningen finns inga uttalade direktiv om hur ofta en boxare ska testas. Anthony Joshua har till exempel aktivt krävt mer regelbundna tester inom sporten och betalade vid ett tillfälle VADA för extra tester för att få sina tester i linje med British Anti-Doping Agencys testpolicy.

Robert Helenius är en av Finlands mest framgångsrika proffsboxare genom tiderna.

Diskussion om artikeln