Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fyra män körde båt rakt in i en klippa i Pargas skärgård – föraren misstänks för roderfylleri

Uppdaterad 26.08.2023 16:51.
en bild av en klippa nära havet.
Bildtext Arkivbild: Bilden är illustrerande.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Vid cirka 00.30-tiden natten till lördag körde fyra vuxna män rakt på en klippa på holmen Ragnholm i Pargas skärgård. Båtens förare blåste 1,92 promille och misstänks för roderfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

– Hastigheten var 30 knop och vid halvettiden har det varit mörkt. Man tror att alkohol har varit inblandat. Med den här kombinationen kan sådant här hända, säger Lars Saarinen, sjöräddningsledare vid Västra Finlands sjöbevakningssektion till Svenska Yle.

Det finns ingen fartbegränsning i området, men Saarinen säger att man måste köra en sådan hastighet att man klarar av att hålla sig borta från klipporna.

Det var en sommarstugeägare på Ragnholm som med sin dotter hörde den hårda smällen och som letade upp den havererade båten. Båten låg då i vattnet vid klippan.

– De ropade men fick inget svar, så de åkte dit med egen båt och hittade männen. De ringde sedan larmcentralen.

Skadorna lindriga

Männen var alla i båten då de hittades. Ingen av männen var medvetslösa, men en hade skadat sitt huvud allvarligt och blödde.

Två av männen fick så pass mycket skador att de fördes med varsin helikopter till Åbo universitetscentralsjukhus för vård – och de två andra männen med lindriga skador fördes vidare med ambulans.

Enligt polisen i sydvästra Finland visade sig alla männens skador senare ändå vara relativt lindriga.

Många myndigheter deltog i räddningspådraget.

– Här från sjöräddningscentralen larmades sjöräddningshelikopter, en patrullbåt från Nagu sjöbevakningsstation samt brandkåren och polisen, säger Saarinen.

Föraren misstänks för roderfylleri

Enligt polisen, som nu utreder olyckan, blåste båtens förare 1,92 promille i alkometern.

Polisen misstänker honom för fylleri i sjötrafik och för grovt äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

”Kom samtal om att olja läcker från båten”

Båten är fortfarande vid stranden på Ragnholm.

– Det kom ett samtal därifrån att olja läcker från båten, så brandkåren är på väg dit för att sätta ett skydd runt båten så att oljan inte rinner ut i havet, säger Saarinen.

Artikeln uppdaterades 26.8.2023 klockan 15.49 med information från polisens pressmeddelande.

Artikeln uppdaterades 26.8.2023 klockan 16.51 med preciserande information om männens skador.