Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Utrikesminister Valtonen i Morgonettan: ”Om Ryssland står bakom Prigozjins död är det deras sätt att visa var skåpet ska stå”

Blond kvinna iklädd blå kläder med en mörkblå bakgrund. Hon håller på att säga någonting och gestikulerar med händerna. I förgrunden finns en mikrofon och ett vattenglas på ett bord.
Bildtext Utrikesminister Elina Valtonen gästade Ykkösaamus studio på lördag morgon.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Utrikesminister Elina Valtonen (Saml) besökte Yleprogrammet Morgonettan i morse. Där diskuterades bland annat Ryssland, Nato och Helsingforsarenans öde.

Det har gått tre dagar sedan ett flygplan störtade i Ryssland. Enligt uppgifter från ryska myndigheter och Wagnergruppen befann sig den sistnämndes grundare Jevgenij Prigozjin på planet, och dog då det störtade.

Utrikesminister Valtonen började med att betona att uppgifter som kommer från Ryssland ska tas med en nypa salt.

– Men om Prigozjin har dött till följd av olyckan så höjer nog varken vi eller Ryssland på ögonbrynen.

Det spekuleras om att olyckan i fråga egentligen inte skulle vara någon olycka alls, utan ett planerat lönnmord. Valtonen vet inte mer om det än någon annan gör, säger hon.

– Om det stämmer så bevisar det att sådana åtgärder har normaliserats. Med dem vill Ryssland slagkraftigt visa var skåpet ska stå.

I och med Prigozjins eventuella död står Wagnergruppen nu på egna ben. Också andra ledarfigurer ska ha dött i samma flygkrasch.

– Nu får vi se hur Wagners framtid ser ut utan dem. Det kommer antagligen också att påverka gruppens verksamhet utanför Europa, säger Valtonen.

Hon syftar framför allt på Afrika, där Wagnergruppen har en stark militär närvaro.

Valtonen intygar att Wagnergruppens verksamhet är under lupp, och att myndigheterna noggrant håller koll på ifall deras medlemmar dyker upp i Finland.

Finland kan delta i Natos kärnvapenövningar

Hur ser Finlands roll i Nato ut då? Valtonen säger att Finland är en del av Natos försvarsplaner och operativa planer.

– Vårt Natomedlemskap beaktas i allt vi gör, och vi är alltid beredda på att delta i all nödvändig verksamhet i hela Natoområdet.

Utrikesminister Valtonen säger ändå att det geografiska läget är en avgörande faktor i många beslut. Finlands långa gräns mot Ryssland kan till exempel påverka hur mycket bemanning eller utrustning vi ska skicka till andra.

– Det är viktigt för oss att delta i alla övningar och i alliansens verksamhet i allmänhet.

I många Natoländer är kärnvapen lagliga, men inte i Finland. Valtonen uppger att vårt medlemskap i alliansen inte förändrar något på den fronten, men att regeringen kommer att överse huruvida en lagändring skulle vara motiverad.

– Vi har av föreskriven orsak inte väldigt bred kunskap gällande kärnvapen.

Valtonen säger att Finland aktivt kommer att delta i Natos övningar.

Helsingforsarenan ska väckas ur sin dvala

Helsingforsarenan har stått så gott som tom sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina. Arenan ägs av två ryska oligarker, vilket har skapat svårigheter när det kommer till försäljning och förhandling.

Valtonen uppger att regeringen förbereder en plan för hur arenan, och motsvarande fastigheter, ska kunna tas i bruk. Hon understryker ändå vikten av att allt ska ske lagenligt.

– Vi kommer att ha en lösning inom kort. Det är av yttersta vikt att vi har en arena i huvudstaden där både idrotts- och kulturevenemang kan ordnas.

Mer om ämnet på Yle Arenan