Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Essayah berömmer regeringsprogrammet och efterlyser mer försonlig samhällsretorik: “Vi behöver diskussion om förlåtelse”

Uppdaterad 26.08.2023 17:03.
Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah talar med en kvinna på ett torg.
Bildtext KD-ordförande Sari Essayah säger att hon vill att partiet ska bli det ledande familje- och välfärdspartiet i Finland. Kristdemokraterna har samlats till partimöte i Joensuu i helgen.
Bild: Ext-hans-peter Dhuy / Yle

Kristdemokraterna trivs i regeringen och partiordförande Essayah hoppas att sakfrågor i stället för skandaler framöver ska prägla regeringssamarbetet.

– Vi ska bli det ledande familje- och välfärdspartiet i Finland, sa Essayah i sitt linjetal i Joensuu där över fyrahundra kristdemokrater samlats till partimöte.

Enligt Essayah syns Kristdemokraternas avtryck i regeringsprogrammets skrivelser om familjepolitiken.

– Hemvårdsstödet och barnbidraget skärs inte ner, tvärtom, barnbidraget ökar för under treåringar i familjer med många barn.

Essayah räknar också upp andra saker i regeringsprogrammet som hon är nöjd med, som satsningar på grundskolan och yrkesutbildningen samt införandet av terapigarantin.

”Vi behöver mer diskussion om förlåtelse”

KD har fått kritik för att ha uppträtt håglöst i samband med sommarens debatt om rasism. Det erkänner också Essayah i sitt linjetal.

– Motståndet till rasism är en självklarhet för oss. I en polariserad debatt hörs inte alltid vårt förnuftiga och sansade budskap.

I stället efterlyser Essayah mer samhällsdiskussion om förlåtelse.

– Jag hoppas att vi i Finland också kunde diskutera förlåtelse vid sidan av diskussionen om tolerans. Nåd och förlåtelse utgör grundstenar i den kristna världsbilden.

Efter talet ställer Svenska Yle Essayah frågan om vem det är hon anser att borde förlåtas?

– Alla förstår människor kan göra fel. Man måste både ge och be om förlåtelse. Vi behöver båda.

Essayah säger vidare att hon nu hoppas att regeringens arbete mer kommer att handla om politiska sakfrågor än om ”olika skandaler.”

Nästa vecka väntas regeringen ge ett meddelande till riksdagen om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering.

Vid partimötet talar både Essayah och flera andra partimedlemmar om att de kristna värderingarna bättre måste synas i dagspolitiken.

Sari Essayah, anser du att den nuvarande regeringen och regeringsprogrammet representerar de kristna värderingarna?

– I familjepolitiken och åldringsvården tycker jag man kan se Kristdemokraternas riktlinjer i regeringsprogrammet.

Lagen om brott mot trosfrid gör att vi inte upplever det som sker i Sverige

– KD ska försvara de mindre bemedlade i samhället också idag, slår Essayah fast i sitt tal.

Det här trots att Orpos regeringsprogram innehåller sparåtgärder som kommer att drabba minst bemedlade finländarna hårt, som till exempel nedskärningar i utkomststödet och bostadsbidraget.

Enligt Essayah är det också viktigt att försvara religionsfriheten som tryggas i lagstiftningen.

– Vi har förutom grundlagen en lag om brott mot trosfrid.

– Fastän lagen kritiserats mycket så skyddar ändå mot sådant som sker i Sverige. Lagen ger möjlighet att ingripa när man uppviglar till religiösa konflikter, till exempel om man bränner koranen eller bibeln.

Essayahs budskap till pälsfarmarna i Österbotten: ansök om stöd!

Pälsfarmarnas situation har aktualiserats i samband med fågelinfluensen, som slagit hårt mot pälsfarmare i Österbotten.

Nu kräver SFP:s kretsstyrelse i Österbotten att statsmakten ska stöda pälsfarmarna.

I egenskap av jord- och skogsbruksminister är det Sari Essayah som har frågor som gäller pälsnäringen på sitt arbetsbord. Hon hoppas att producenter som är drabbade ansöker om stöd.

– Enligt livsmedelsverkets föreskrifter har pälsfarmarna rätt att ansöka om ersättning. Just nu finns inte andra stödmekanismer.