Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Många frågetecken kring Robert Helenius – experten reder ut termerna: ”Vet bara att man gjort ett fynd”

Uppdaterad 26.08.2023 17:08.
Robert Helenius.
Bildtext Robert Helenius fastnade i ett dopningsprov i samband med matchen mot Anthony Joshua.
Bild: Lehtikuva

Har Robert Helenius använt ett förbjudet preparat och i så fall vilket? Många frågor ligger fortfarande i luften efter nattens besked. Vi måste vänta på mer fakta, säger generalsekreteraren för Finlands boxningsförbund.

Helgens stora samtalsämne i Idrottsfinland har utan tvekan varit Robert Helenius positiva dopningsprov. Under natten till lördag gick Matchroom Boxing ut med informationen om Helenius, men det framgår inte vad han testat positivt för.

Katja Huotari som är testchef vid Finlands centrum för etik inom idrotten Suek påpekar för Yle Urheilu att det i detta skede i sig inte handlar om ett dopningsbrott.

– Det handlar om att man upptäckt något. Det kan bero på en medicin som idrottare har dispens för eller så kan det vara rester från ett kosttillskott och i så fall är det ett dopningsbrott.

– Det kan också handla om avsiktlig dopning. Det vet vi ännu inte eftersom ämnet inte är känt eller något annat om fallet. Vi vet bara att man gjort ett fynd, säger hon.

Förbundet väntar på mer fakta

Jussi Nieminen som är generalsekreterare i Finlands boxningsförbund säger också till Ilta-Sanomat att det inte nödvändigtvis är ett förbjudet ämne som hittats i Helenius prov.

I Matchroom Boxnings pressmeddelande använder man på engelska termen ”adverse analytical finding”.

– Det betyder att något är oklart i dopningstestet. Vi måste vänta på mer fakta och vi har redan varit i kontakt med de som gjort testet och övervakat det, säger han till IS.

Enligt promotorn för boxningsgalan kom uppgifterna om testresultatet från Vada som är en frivillig antidopningsorganisation och inte ska förväxlas med världens antidopningsbyrå Wada.

Inget frivilligt test

Inom Vadas verksamhet finns det till exempel skillnader i listan över förbjudna ämnen.

– I Wadas regler definieras substanser och metoder som är förbjudna inom och utanför tävling. Vada har bara en lista vilket kan orsaka problem, säger Katja Huotari.

I pressmeddelandet stod det också att Helenius frivilligt låtit sig testas inför matchen mot Joshua, men det är enligt Huotari en missvisande term.

– Idrottarna förbinder sig att bli testade. På Vadas webbsidor står det att idrottare förbinder sig till antidopning i åtta veckor före matchen och de kan testas även efteråt. I det här fallet har testet varit en del av systemet, säger Huotari.

Diskussion om artikeln