Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kungen av stavhopp sitter kvar på tronen – Armand Duplantis pressades i den högklassiga finalen: ”Inte optimalt om man vill göra världsrekord”

Uppdaterad 27.08.2023 15:09.
Armand Duplantis avgör VM-finalen i stav - Spela upp på Arenan

Fem man hoppade över 590 och två till och med över sex meter i VM-finalen i stavhopp. Till slut stod Armand Duplantis som vinnare igen. Svensken tog sin tredje stora titel i rad.

Duplantis kom till VM-tävlingarna som ett snäppet osäkrare kort än inför VM i Eugene förra året. Han hade inte varit bättre än fyra Diamond League-tävlingen i Monaco. Han blev då på det för honom mycket mediokra resultatet 572.

Men ju längre finalen pågick desto mer rätades alla frågetecken ut. Duplantis klarade varje höjd i första försöket och säkrade sitt andra raka VM-guld genom att segla över 610.

– Det var en jättebra tävling. De pushade mig jättemycket, säger Duplantis på felfri svenska.

Kavalkad av hopp i världsklass

Duplantis har rätt. Det blev ingen promenadseger för honom.

Filippiniern Ernest John Obiena klarade sex meter och tvingade svensken att hoppa på både 605 och 610.

– Det här måste ha varit den bästa tävlingen i ett mästerskap någonsin, säger Duplantis.

Rätt igen. I alla tidigare VM- eller OS-finaler har ett resultat på sex meter eller över gett guld. Och aldrig tidigare har fyra herrar hoppat över 595.

– Det var kanske inte den optimala tävlingen om man vill göra världsrekord.

Hans tränarpappa Greg Duplantis till och med avrådde sonen från att försöka hoppa världsrekord efter att guldet var kirrat, men han talade till döva öron. Armand ville ge publiken det som publiken kommit för att se.

Han visade tecken på att han är mänsklig trots allt. Det blev tre rivningar på 623. Hans andra och tredje försök var hyfsade men ribban kom ner.

– Jag började bli lite trött och tajt i kroppen i slutet av tävlingen. Men jag ville ge det en chans. Ibland går det så här.

Första medaljen som han tar hem till sig

Armand Duplantis har dominerat stavscenen sen han blev tvåa i finalen i VM i Doha 2019. Han medger att känslan efter den tredje stora titeln i svit är annorlunda jämfört med euforin efter OS-guldet i Tokyo 2021.

– Men det känns fortfarande jättespeciellt. Min mamma och pappa är här och min flickvän Desiré är här med sin familj. Det kändes stort.

– Och det är först mitt andra VM-guld, det är inte så att jag gjort det här hundra gånger.

Svensken får sin guldmedalj under söndagens prisutdelning. Nytt för i år är att idrottarnas personliga tränare också får medalj.

– Det visste jag inte. Det är ju jättekul. Nu kan jag ha en medalj i min lägenhet. Tidigare har jag gett alla mina medaljer till mamma och pappa. Det låter bra, säger han.

Diskussion om artikeln