Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Bra betyg för ny satsning på gratis idrott för barn och unga i Pargas: “Det är självklart att jag kommer hit nästa gång igen”

Uppdaterad 28.08.2023 09:40.
Barn leker i en gymnastiksal.
Bildtext Under PIF-Pre Academys första träningspass på lördagen fick deltagarna öva på bland annat kroppshantering, rörlighet och problemlösning.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

I helgen har Pargas Idrottsförening kört igång sin nya satsning PIF-Pre Academy, som går ut på att barn och unga i årskurserna 5–9 får idrotta gratis. Satsningen har redan väckt stort intresse och drygt 160 barn har anmält sig.

Grundtanken bakom PIF-Pre Academy är att få fler barn att röra på sig med låg tröskel.

– Faktum är att hobbyer kostar och att alla inte har råd med dem. Genast när hobbyer kostar faller det automatiskt bort sådana barn, som annars kanske skulle delta, säger tränaren Ville Ranta-aho som har huvudansvaret för PIF-Pre Academy.

Verksamheten har möjliggjorts med hjälp av pengar från en stiftelse och sponsring av företag.

– Många av sponsorerna nappade genast på det här eftersom det här har samhällelig betydelse. Så klart ska de få något i gengäld för det här också, men för de flesta av sponsorerna är det viktigt att ge något till samhället, inte endast att få synlighet, säger Ranta-aho.

En man med blå t-skjorta och svart keps ler och ser in i kameran.
Bildtext Ville Ranta-aho är den drivande kraften bakom den nya satsningen PIF-Pre Academy, som ordnas på lördagar i PIF-Center i Pargas.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Ett annat huvudsakligt mål för PIF-Pre Academy är att satsa på mångsidigt förebyggande arbete, som lätt kan bli bristande när man idrottar.

– Eftersom många vill välja en idrottsgren ganska tidigt så fattas mångsidigheten lätt om man bara har en gren. Det här är en möjlighet att jobba på de områden som förebygger skador. Samtidigt när vi också vet att barn och unga inte rör på sig så mycket i tillägg till den egna hobbyn är det bra att få ens en timme extra motion per vecka.

Två män står i en gymnastiksal.
Bildtext Ville Ranta-aho har huvudansvaret för PIF-Pre Academy, men får alltid hjälp av minst en annan tränare under träningspassen, så som Mikko Blomqvist.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Stort intresse redan innan första träningspasset

Intresset för PIF-Pre Academy har överträffat förväntningarna med bred marginal. Tanken var först att ha tre eller fyra grupper, men nu är man redan uppe i nio grupper.

– Senast när jag kollade mejlen var över 160 anmälda och det kommer nog säkert ännu att växa. Vi får säkert en ganska bra bild här under hösten av hur många som tänker delta, säger Ranta-aho.

Det finns ännu plats för fler intresserade deltagare och man kan anmäla sig när som helst.

– Vi har kapacitet att ordna det här för kring 180 eller 200 deltagare, men om deltagarna blir fler än det får vi se hur vi får det att fungera i praktiken, ifall vi exempelvis behöver fundera på att ordna det här under två dagar i stället för en dag som vi gör nu.

Barn leker i en gymnastiksal.
Bildtext Här fick deltagarna öva på olika sätt att hoppa.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Olika sorts grupper beroende på om man har en idrottshobby sedan tidigare

Deltagarna i PIF-Pre Academy delas in i två olika slags grupper enligt ålder och enligt huruvida de har en idrottshobby sedan tidigare eller inte. Träningspassen, som ordnas på lördagar, ser sedan lite annorlunda ut beroende på vilken grupp man hör till.

I grupperna för de barn och unga som inte har en idrottshobby sedan tidigare kommer deltagarna att få prova på nya idrottsgrenar varje vecka.

– Det kan vara allt från futsal och tennis till badminton och ultimate frisbee, i princip alla grenar som vi kan få tag på här i Pargas. Tanken är att deltagarna möjligtvis ska hitta en gren som de tycker om, säger Ranta-aho.

I grupperna för dem som redan har en idrottshobby satsar man mer på övningar i rörlighet, kroppskontroll och grundmotorik.

Första träningspasset var omtyckt

Under det första träningspasset fick deltagarna bland annat öva på kroppskontroll, problemlösning och rörlighet genom olika övningar – och det fanns också tid för lek.

Wiktor Wikström som går i årskurs 6 i Skräbböle skola deltog i en av grupperna för dem som inte håller på med en annan idrottsgren. Wikström är intresserad av det mångsidiga utbudet som lovas under PIF-Pre Academy.

– Jag tycker om boxning, gym, karate och liknande och det är därför jag ville komma hit. Det kändes jättebra att igen få komma igång med gymnastik efter ett par år, säger Wikström.

En pojke med brunt hår och en röd t-skjorta ler och ser in i kameran.
Bildtext Sjätteklassaren Wiktor Wikström lockades av det mångsidiga utbudet som lovas under PIF-Pre Academy.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

I en av grupperna för barn som håller på med en annan idrottsgren deltog bland annat Matilda Weckström, Amelie Särkelä, Astrid Fjäder och Sara Kulmala, som alla är nöjda med dagens träningspass.

Matilda Weckström, som går i årskurs 5 i Skräbböle skola och håller på med handboll, deltog i det första träningspasset vid PIF-Pre Academy för att ha något att göra på lördagen.

– Annars skulle jag bara sitta hemma, se på min telefon och ha tråkigt. Jag tyckte att det första passet var helt roligt, men lite utmanande också, säger Weckström.

Också Sara Kulmala, som går i årskurs 5 i Koivuhaan koulu och håller på med redskapsgymnastik, kom till träningspasset för att ha något att göra – och blev inte besviken.

– Det här var roligt för vi fick prova på så många olika rörelser och övningar, säger Kulmala.

Fyra flickor står i en gymnastiksal.
Bildtext Femteklassarna Matilda Weckström, Sara Kulmala, Amelie Särkelä och Astrid Fjäder gillade det första träningspasset i PIF-Pre Academy.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Amelie Särkelä, som går i årskurs 5 i Malms skola, kom till PIF-Pre Academy för att öva mera på gymnastik, som hon också håller på med. Särkelä berättar att hon skippade gymnastikträningen ganska mycket i fjol, men att hon nu vill återuppta träningen.

– Jag gillade träningen i dag för vi fick stretcha mycket. Det var bra för jag har inte stretchat på länge, säger Särkelä.

Astrid Fjäder, som också går i årskurs 5 i Malms skola, håller på med handboll och det var hennes pappa som anmälde henne till PIF-Pre Academy.

– Han anmälde mig för att jag ska få lite styrketräning och utmaning, så att jag inte bara ska sitta hemma och göra ingenting på veckosluten. Jag tycker det är riktigt kul att få komma hit och träna också på veckosluten, säger Fjäder.

Barn leker i en gymnastiksal.
Bildtext Här tränar deltagarna björngång.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

”Bra för dem som inte har råd med andra hobbyer”

Att PIF-Pre Academy är gratis för alla får tummen upp av deltagarna.

– Det är bra för annars skulle nog många barn bara sitta hemma med telefonen, säger Matilda Weckström.

– Det här är roligt, så därför är det bra att det också är gratis och alla kan delta, säger Sara Kulmala.

– Det här är bra för dem som inte har råd med andra hobbyer, för nu får de testa på hobbyer utan att behöva betala, säger Amelie Särkelä.

Efter det första träningspasset är deltagarna intresserade av att fortsätta med PIF-Pre Academy.

– Jo, det är självklart att jag kommer hit igen nästa gång, säger Wiktor Wikström.

– Jag kommer nog gärna åtminstone några gånger till, säger Astrid Fjäder.

Barn och unga får idrotta gratis i PIF-Pre Academy i Pargas

11:07

Diskussion om artikeln