Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Längdhoppsvärlden vill se förändring: ”Det är farligt och kan sluta illa”

Här går hoppet helt på tok för jamaicanen - Spela upp på Arenan

Längdhoppare och tränare protesterar mot den nya övertrampsregeln som varit i kraft i två år. Under pågående världsmästerskap har kritiken stundtals varit stark och man har tagit initiativ till en namninsamling mot den.

Under friidrotts-VM har flera incidenter i längdhoppsgropen väckt uppmärksamhet, då hoppare har överskridit plankan och träffat den med hälen. Detta har lett till flera farliga situationer där hopparna har tappat balansen i hög hastighet.

Den nyligen införda tekniken utvärderar plankträffen genom att fokusera på ögonblicket då ”foten upphör kontakt med plankan”. Detta innebär i praktiken att ett hopp där foten är korrekt placerad på rätt sida av plankan när den är i plan position ändå kan bedömas som ett övertramp.

Detta har framkallat starka reaktioner från bland andra Instagramkontot Jumpers World och den framstående svenska hopptränaren Yannick Tregaro. De efterlyser en ändring och anser att den nuvarande regeln tvingar hopparna att i princip räkna bort en centimeter från den tillåtna delen av plankan, eftersom tårna alltid tenderar att rulla över linjen i olika utsträckning beroende på hoppteknik och skor.

Den nya tekniken med video och lasergranskning har också lett till att plankan har blivit halare. Förut fanns det en upphöjning på plankan där övertrampslinjen kom emot. Nu är upphöjningen borta och hela plankan har samma höjd.

– Jag skrev om det här till World Athletics redan efter inomhus-VM i Belgrad 2022. Men nej, inget gehör. Men vi är redan över tusen som har skrivit under den här namninsamlingen och då hoppas jag att det blir lite mer tyngd i det, säger Yannick Tregaro till SVT.

– Det är farligt och kan sluta illa, avslutar han.

Carey McLeod som syns i videon skadade sig efter hoppet och fick inte till ett lyckat hopp i resten av längdfinalen, han slutade fyra.

Diskussion om artikeln