Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingforsarenans öde snart klart, men detaljerna är ännu oklara

Uppdaterad 27.08.2023 10:40.
Helsingforsarenan i Böle.
Bildtext Helsingforsarenan i Böle i Helsingfors har inte varit i bruk sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina.
Bild: All Over Press

Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) är nöjd med de uttalanden om Helsingforsarenans öde som utrikesminister Elina Valtonen (Saml) kom med på lördagen.

Valtonen sa i Yleprogrammet Morgonettan att regeringen förbereder en plan för hur arenan ska kunna tas i bruk.

– Att utrikesministern säger så är väldigt välkommet. Nu väntar vi oss en lösning i frågan, säger Vartiainen.

Helsingforsarenan ägs av ett företag med ryska ägare som finns med på västländernas sanktionslistor mot Ryssland. Arenan har stått orörd i över ett år på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Utrikesminister Elina Valtonen sa i Morgonettan att en lösning är på väg inom kort och att mer information följer. Hon poängterade att allt ändå måste ske lagenligt.

Juhana Vartiainen säger att staden samarbetar med Utrikesministeriet i frågan.

Tvångsinlösning på agendan

Helsingfors stad har försökt skynda på regeringen att fatta beslut i frågan.

En lösning kunde vara en speciallag, som i praktiken skulle betyda att Helsingforsarenan och motsvarande fastigheter skulle lösas in med tvång.

Det förslaget kom borgmästare Juhana Vartiainen och biträdande borgmästare Paavo Arhinmäki (VF) med i maj.

Hallföretaget som äger Helsingforsarenan har betalat fastighetsskatt, tomthyra och andra utgifter enligt utsatt tidtabell, vilket innebär att staden inte kan hänvisa till indrivning.

Arhinmäki önskade i våras att den nya regeringen skulle bereda en grund för lagen, så att lagförslaget snabbt kunde gå till riksdagen för behandling.

– Det verkar som att det förslaget nu gått framåt på ministernivå, säger Arhinmäki.

Hallen är viktig för huvudstadsregionen

Hallen är en betydande del av infrastrukturen för Helsingfors evenemangskultur, säger borgmästare Vartiainen.

– Vi har gått miste om många gigantiska kultur- och idrottsevenemang på grund av att hallen är stängd. Dessutom är det inte särskilt bra att en stor byggnad i rysk ägo står i knutpunkten för Helsingfors järnvägar, säger Vartiainen.

Utrikesminister Elina Valtonen lät i Morgonettan förstå att det finns intresse för att köpa hallen. Vartiainen berättade redan i maj att finländska investerare varit intresserade av hallen, men att det trots det inte blivit någon affär.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Helsinki-hallin kohtalo aiotaan ratkaista lähiaikoina – yksityiskohtia ei vielä kerrota, aiemmin toivottu lakia pakkolunastuksesta, skriven av Otso Karhu. Översättningen gjordes av Veronica Bogomoloff.