Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Skuldsättningen är ett tungt arv från föregående regering

Petteri Orpo i Statsministerns frågetimme.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo deltog för första gången i Statsministerns frågetimme.
Bild: Silja Viitala / Yle

De nedskärningar som regeringen vill få till stånd i regeringsprogrammet ska i första hand inte riktas mot små- och medelinkomsttagare, sa statsminister Petteri Orpo under sin första frågetimme som Finlands statsminister.

Orpo intervjuades av politikreportrar i Yles radioprogram Statsministerns frågetimme på söndagseftermiddagen.

Orpo fick bland annat frågor om budgeten, som finansminister Riikka Purra (Sannf) presenterade på fredagen för första gången.

I budgeten ingår en skuldsättning på drygt 10 miljarder euro år 2024. Budgeten presenteras i sin helhet på måndag.

– Det här är det tunga arvet från den förra regeringen. Vi vore tvungna att göra ännu större nedskärningar ifall vi ville få statsfinanserna i balans ännu fortare, sa Orpo.

Orpo ville inte heller skriva under oppositionens åsikt om att budgetförslaget försämrar situationen för låginkomsttagare men främjar personer med högre inkomster.

Det ska löna sig att arbeta och systemet måste därför göras om så att finländarna sporras till att jobba, konstaterade Orpo. Målet är att 100 000 finländare som inte är i arbetslivet ska få jobb.

Han erkände ändå att det är svårt att förnya systemet för social trygghet. Regeringen planerar bland annat nedskärningar i det inkomstrelaterade arbetslöshetsstödet.

– Det ska löna sig att arbeta och därför ser vi över systemet. Men skattelättnaderna ska riktas till små- och medelinkomsttagare så att de bättre klarar av vardagen, sa Orpo.

Däremot vill regeringen höja den nedre gränsen för solidaritetsskatten för höginkomsttagare. Det här gör man för att de som bidrar till lönsamheten i Finland ska ha en mer rimlig beskattning och för att behålla dem i Finland, förklarade Orpo.

Statsministern utgår från att regeringen inte faller

Under sommaren har turerna kring den nya regeringen varit många och skandalerna har avlöst varandra.

Enligt Orpo har regeringen fört diskussioner om läget hela sommaren, inte minst om rasismfrågor. Hela regeringen – också Sannfinländarna – är överens om att Finland inte godkänner rasism i någon form, sa Orpo.

Orpo gjorde ändå klart att han utgår från att regeringen håller ihop.

– Den här regeringen är alternativ A, och det finns inget alternativ B. Socialdemokraterna och Centern har fortsättningsvis riktat kängor mot den ekonomiska politik vi vill genomföra.

Fågelinfluensan ett hot som tas på allvar – men pälsfarmningen ska inte förbjudas

Statsminister Petteri Orpo fick också frågor om pälsfarmningen, som just nu är hårt drabbad på grund av fågelinfluensan.

Orpo konstaterade att situationen tas på yttersta allvar och att man nu gör allt för att fågelinfluensan inte ska spridas.

– Däremot kommer regeringen inte att förbjuda pälsfarmning. Det är en laglig näringsgren i Finland, sa Orpo.