Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bildt babblar i Bamse – tidigare statsministern med i långfilm om världens starkaste björn

Carl Bildt.
Bildtext Carl Bildt var tidigare statsminister i Sverige. Nu gör han rollen som generalsekreterare i Förenade Småkryp i den nyaste filmen om Bamse.
Bild: Ullstein Bild / AOP

Finlands nya statsminister Petteri Orpo debuterade i Statsministerns frågetimme på söndagen. Samtidigt gör en svensk tidigare statsminister en helt annan debut – nämligen som skådespelare i den nyaste långfilmen om Bamse.

Sveriges tidigare statsminister Carl Bildt säger i en intervju till nyhetsbyrån TT att han tackade ja till rollen i filmen direkt.

– Jag tyckte det lät kul när jag fick frågan och ställde självfallet gärna upp, säger Bildt.

I filmen gör Bildt rollen som generalsekreterare i småkrypens FN-församling, och träffar Bamses dotter Nalle-Maja som råkar krympa och bli pytteliten då hon dricker Skalmans XYZ-saft.

Bamse med tårta och vänner.
Bildtext Historierna om världens starkaste björn är älskade av många. Den nya långfilmen Bamse och världens minsta äventyr har premiär i Sverige i december.
Bild: Egmont Publishing / Rune Andréasson

Bildt berättar för TT att det var svårt att få till rollen, trots att den var liten.

– Det är ett noggrant arbete. För mig tog dessa fraser några timmar att få alldeles rätt.

Bildt har en koppling till Bamse som sträcker sig så långt som till 1990-talet. Då han var statsminister gav han bort slipsar med Bamsemotiv till olika världsledare, bland annat dåvarande presidenten i USA Bill Clinton – på initiativ av sin dotter Gunnel.

– Det var mycket uppskattat, säger Bildt till TT.

Filmen ”Bamse och världens minsta äventyr” har premiär i december.