Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Niinistös födelsedagspromenad runt Tölöviken lockade hundratals deltagare – Käärijä: ”När Sauli ringer så kommer man”

Uppdaterad 27.08.2023 18:45.
Sauli Niinistö står framför fotografer och journalister.
Bildtext President Sauli Niinistös födelsedagspromenad runt Tölöviken lockade hundratals deltagare.
Bild: Silja Viitala / Yle

På söndagen trotsade hundratals finländare regnet för att delta i president Sauli Niinistös födelsedagspromenad. Med på promenaden fanns även Käärijä, Helsingfors borgmästare och flera riksdagsledamöter.

President Sauli Niinistö fyllde 75 år på torsdagen. I dag firade han sin födelsedag genom att promenera runt Tölöviken.

”Även en kort promenad får dig att må bra och öppnar ditt sinne. Därför vill jag utmana finländarna att röra på sig och uppmuntra till växelverkan. Själv ska jag promenera runt Tölöviken och prata om behovet av att förstå varandra. Med andra ord, en promenad i konversation! Hur kommer du att delta?” skrev Niinistö i ett pressmeddelande som skickades ut inför evenemanget.

Vid 15-tiden på söndagseftermiddagen samlades hundratals deltagare utanför Lilla Finlandia i Helsingfors.

Evenemanget inleddes med ett tal av Sauli Niinistö. Han påminde åhörarna om vikten av fysisk aktivitet, inte bara för kroppens utan också för det psykiska välmåendets skull. Han uppmuntrade även deltagarna att prata med varandra under promenadens lopp och utbyta tankar sinsemellan.

Elias Boman från Pargas vid presidentens motionsjippo.
Bildtext Elias Boman var en av deltagarna i Sauli Niinistös födelsedagspromenad.
Bild: Lars Sjoblom / Yle

Elias Boman var en av deltagarna i promenaden. Han stöder presidentens uppmaningar om motion och har självt lagt märke till att många inte rör på sig tillräckligt.

– Jag kom just ut ur armén och där finns det finns många som inte är i ett sådant skick som man borde vara som ung man, säger han till Svenska Yle.

Många kändisar med på promenaden

Med på presidentens födelsedagspromenad fanns även en rad välkända ansikten. Bland annat deltog Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen i evenemanget, liksom ordföranden för Finlands olympiska kommitté Jan Vapaavuori och riksdagsledamöterna Eva Biaudet (SFP), Jani Mäkelä (Sannf) och Atte Harjanne (Gröna).

Sauli Niinistö och Käärijä promenerar tillsammans.
Bildtext Även Käärijä snörde på sig promenadskorna för att gå med presidenten.
Bild: Silja Viitala / Yle

Också Jere Pyöhönen, känd under artistnamnet Käärijä, snörde på sig promenadskorna och åkte direkt till Tölöviken från en spelning i Kalajoki.

– När Sauli ringer och frågar om man ska gå, då går man. Dessutom är det här för ett viktigt ändamål, säger han till Yle Uutiset.

När promenadtåget nått Tölöviken runt sjöng deltagarna Ha Den Äran till presidenten, innan evenemanget avslutades.

Uppdaterad klockan 18.45 med kommentar och bild av deltagaren Elias Boman.