Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Kommentar: Makten smakar även om det egna budskapet drunknat i debatten – KD har mycket att förlora om regeringen faller

Uppdaterad 27.08.2023 23:49.
Kommentatorn Ville hop i en cirkel med en närbild av Sari Essayah i bakgrunden.
Bildtext Svenska Yles politikreporter Ville Hupa kommenterar Kristdemokraternas partimöte.
Bild: Hans-peter Dhuy/Yle

Under veckoslutet samlades Kristdemokraterna till partimöte i Joensuu. Svenska Yles politikreporter Ville Hupa befann sig på plats under mötet och kommenterar nu helgens utspel.

Hem, tro och, fosterland samt kärnfamiljen (definierad som en man och en kvinna och deras gemensamma barn) är samhällets bärande kraft.

Det är värderingar som man inte bör skämmas för i dag heller, tyckte en av många kristdemokrater som Svenska Yle talade med under KD:s partimöte i Joensuu.

Fotfolket tycker att de kristna värderingarna hamnat i skuggan i samhällsdebatten och politiken. Det är varken en ny eller överraskande åsikt i ett parti som säger sig bygga sin politik på just kristna värderingar.

En värdediskussion har vi ändå fått uppleva under sommaren, men knappast den värdediskussion man hoppats på inom KD.

Stormarna kring regeringen efter rasistiska utspel och gamla bloggtexter hos sannfinländska ministrar har väckt frågor om Orpo-regeringens värdegrund.

Debatten har varit obekväm för KD.

Partiet har fått kritik för att ha varit osynligt under den böljande rasismdebatten, vilket också partiordförande Sari Essayah erkände under sitt linjetal i Joensuu.

Tredje gången på sjuttio år KD är i regeringen – och makten smakar

Enligt Essayah är alla människors lika värde och antirasism en självklarhet för KD. Hon beklagade att det egna sansade budskapet drunknat i den polariserade debatten.

Det kanske stämmer, även om ”vårt budskap har inte nått fram”-förklaringen gärna odlas av politiker när bilden av partiets agerande som framträder i offentligheten blir en annan än den man önskat sig.

Essayah efterlyste också mer ”förlåtelseretorik” (anteeksiantopuhe) i samhällsdebatten vid sidan av diskussionen om tolerans. Vem som ska förlåtas och varför blev inte helt klart.

Kanske kan svaret hittas i det som den ena talaren efter den andra betonade i Joensuu, nämligen att KD:s roll nu är att vara ett brobyggarparti – som dämpar spänningarna både inom regeringen och ute i samhället.

Tiden får utvisa hur den målsättningen går ihop med viljan att försvara de kristna värderingarna.

Faktum är ändå att KD som parti har mycket att förlora om regeringen skulle falla, till exempel som en följd av någon av de omröstningar om regeringens förtroende som väntas äga rum i riksdagen under hösten.

Det är endast tredje gången man får smaka på regeringsansvar under partiets nästan 70-åriga historia. Det finns inga garantier för att nästa chans skulle dyka upp särskilt fort.

Nu har man också ett regeringsprogram som i mångt och mycket faller KD:arna i smaken.

Därför lär KD också i fortsättningen vara det regeringsparti som ger Petteri Orpo minst huvudvärk.

”Pressayahs” kandidatur beseglades i Joensuu

Att partiordförande Sari Essayah skulle utses till presidentkandidat i Joensuu var närmast en formalitet efter att partistyrelsen enhälligt föreslog henne tidigare i veckan.

Essayahs chanser att bli president i ett späckat startfält – troligen med minst ett halvt dussin center-borgerliga kandidater – kan på förhand ses som minst sagt begränsade.

Det vet man förstås inom partiet och för KD handlar om att synas och höras i presidentvalsdebatten och inte förbli osynliga också där.

Essayah ställde också upp senaste gången KD hade en egen kandidat, i presidentvalet 2012. Då fick hon 2,5 % av rösterna.

Mycket kan förstås ske i politiken. I Joensuu talade vissa redan entusiastiskt om Essayahs – eller ”Pressayah” som de mest entusiastiska partimedlemmarna i Joensuu redan döpt sin största stjärna till – möjligheter att upprepa Elisabeth Rehn-fenomenet från trettio år tillbaka.

Rehn kom som SFP:s kandidat till den andra omgången i presidentvalet 1994, tvärtemot förhandsförväntningarna.

Hur Essayah ska klara av att kombinera rollen som partiordförande, jord- och skogsbruksminister och presidentkandidat återstår att se.

Enligt Essayah själv ska det nog gå vägen. Den före detta gångstjärnan håller konditionen i skick genom att träna flera gånger i veckan och säger sig vara bra på att ordna sin kalender.

Diskussion om artikeln