Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estnisk tankesmedja bad barnlösa kvinnor om intima detaljer i frågeformulär: ”Jag kände mig som en vandrande livmoder”

En mobiltelefon med estnisk text på skärmen.
Bildtext Enkäten skickades ut till 2 000 barnlösa kvinnor och 2 000 mammor med stora familjer.
Bild: Rain Kooli / Yle

Tankesmedjan hänvisade till forskning vid Tartu universitet och fick kvinnornas uppgifter ur befolkningsregistret. Men enligt universitetet var det en professor med koppling till tankesmedjan, inte universitetet, som stod för forskningen.

25-åriga Elina Masing visar upp de skärmdumpar hon har tagit på sin telefon. På bilderna frågar tankesmedjan Pere sihtkapital bland annat om hennes sexuella läggning, psykiska hälsa och politiska åsikter.

– Frågorna är fördomsfulla och politiserade. De kändes påträngande, trots att jag inte är rädd för att berätta om mig själv.

Masing besvarade enkäten, men bestämde sig för att ge tankesmedjan grundlig respons. Hon blev obekväm redan med den inledande texten i frågeformuläret. Där stod det att syftet var att identifiera de viktigaste faktorerna som bidrar till barnlöshet.

– Jag tänkte: Vad är det här? Jag är 25 år gammal och förblivit barnlös!

Information ur befolkningsregistret lämnas vanligtvis inte ut

I Estland har många undrat hur folkbokföringen så lättvindigt kunde lämna ut 24 000 kvinnors personnummer, adresser, e-postadresser och telefonnummer till en relativt okänd tankesmedja.

Nyckelpersonen i det hela är Raul Eamets, 59-årig professor i makroekonomi och dekanus vid Tartu universitet. Eamets är också styrelseledamot i Pere sihtkapital.

Enligt lagen borde varken tankesmedjan eller det marknadsundersökningsföretag som den anlitat ha fått informationen de ville ha ur befolkningsregistret. Eamets ingick därför ett samarbetsavtal med tankesmedjan på universitetets vägnar.

Universitetets goda rykte var det trumfkort som gjorde att folkbokföringen gick med på att lämna ut uppgifterna.

Nuori nainen tekokäärmenahkaisessa takissa selaa puhelinta.
Bildtext 25-åriga Elina Masing var en av de kvinnor som fick frågeformuläret skickat till sig.
Bild: Rain Kooli / Yle

Enligt Tartu universitet överskred Eamets sitt mandat och bröt mot både de etiska reglerna och lagen. Han avskedades från sin tjänst som professor i början av förra veckan.

Yle Uutiset bad Eamets om en kommentar, men han avböjde med hänvisning till den pågående polisutredningen. Polisen inledde en utredning om ett eventuellt brott mot de etiska reglerna dagen efter att han avskedats.

Till Estlands rundradio har Raul Eamets erkänt att han begick ett misstag, men anser att avskedandet var olagligt.

”Frågorna skulle ha förståtts på 1990-talet”

Janne Lauk, 37, är bekant med social forskning via sitt yrke. Vid första anblicken fattade hon inga misstankar om den enkät som dykt upp i hennes e-post. Lauk har bott utomlands under en längre tid och visste inte något om bakgrunden till den tankesmedja som skickat ut formuläret.

Dessutom lät hänvisningen till Tartu universitet som en kvalitetsgaranti.

– Men när jag kom till själva frågorna kände jag mig som en vandrande livmoder, säger Lauk till Yle Uutiset.

Enligt henne var många av frågorna formulerade på ett sådant sätt att alla möjliga svarsalternativ inte ens fanns tillgängliga.

– Till exempel fanns det en fråga som löd ”hur många barn bör en estländare ha?” Den uteslöt barnlöshet som ett acceptabelt och medvetet val, berättar Lauk.

Hela grundtesen med frågeformuläret – ”varför skaffar du inte barn?” – kändes väldigt daterat enligt henne.

– Frågorna skulle kanske ha förståtts på 1990-talet. Men att ställa den frågan till människor på 2020-talet …

Kaksi nuorta naista tanssii villinä valokuvanomaisessa maalauksessa.
Bildtext I enkäten frågades bland annat om svarspersonen hade haft sexuellt umgänge med en annan kvinna.
Bild: Rain Kooli / Yle

Frågorna upplevdes som inkräktande

Den tredje kvinnan som intervjuades av Yle Uutiset förblir anonym på grund av ämnets känslighet. Yle känner ändå till hennes identitet och har bekräftat att kvinnan fick frågeformulären den 7 augusti.

– Enligt min åsikt är barnlöshet ett mycket personligt beslut och angår ingen annan än mig och min partner, säger kvinnan till Yle.

Hon blev därför mycket förvånad över att en liten tankesmedja hade fått tillgång till hennes personuppgifter.

– Ju mer jag tittade på frågorna, desto mer irriterad blev jag. De inkräktade på min barndom, min ekonomi, min sexualitet, min mentala hälsa ... när de började fråga om mina politiska åsikter bestämde jag mig för att inte svara, säger hon.

Data förstördes i strid med datainspektionens instruktioner

Uppståndelsen kring fallet fortsätter, trots att intresseorganisationen Pere sihtkapital beslutade att lägga ned undersökningen efter att fallet uppdagats.

Tankesmedjan har förstört alla person- och svarsuppgifter som den samlat in. Detta strider mot instruktionerna från den estniska dataskyddsmyndigheten. Förra veckan inledde myndigheten en utredning av tankesmedjans verksamhet, det marknadsundersökningsföretag som anlitades och Tartu universitet.

Datainspektionen kommer också att utreda verksamheten vid inrikesministeriet som upprätthåller befolkningsregistret. De uppgifter som förstördes av tankesmedjan skulle ha varit viktiga för utredningen.

Det här är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Konservatiivinen ajatuspaja sai lapsettomien virolaisnaisten henkilötiedot ja tivasi intiimejä asioita – ”Tunsin itseni käveleväksi kohduksi”, sanoo yksi naisista, skriven av Rain Kooli. Översättningen och bearbetningen är gjord av Anna Hedström.