Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bottas fick inte byta däck då regnet drog in – experten sågar stallets taktik: ”Det är amatörmässigt hur man behandlar Valtteri”

Valtteri Bottas.
Bild: Marco Canoniero/Shutterstock/All Over Press

Stallet gjorde bort sig fullständigt. Så säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens om beslutet att inte ta in Valtteri Bottas i depå då regnet föll över Zandvoort.

Det förväntades bli regn i samband med dagens F1-lopp på Zandvoort, och genast då starten gick kom den första rejäla skuren.

Nästan alla förare gick då in i depån och bytte från slicks till intermediate-däck men inte Valtteri Bottas. I stället stannade finländaren ute på banan och såg ut som Bambi på hal is på den blöta banan.

– Jag frågade två gånger i början om jag fick komma in och byta däck, men förbjöds. Vi måste titta närmare på anledningen, men vi tappade en bra möjlighet i början, sa Bottas till Viaplay efter loppet.

Yle Sportens expert Fredrik af Petersens kan inte förstå beslutet. Han sågar stallets chefer vid fotknölarna.

– Valtteri om någon vet hur det är att köra. Jag förstår inte hur de tror att han ska få en fördel av att stanna ute då det börjar regna. Det är helt obegripligt och jag förstår att Valtteri var besviken efter loppet.

– Det är ett samspel mellan de som sitter på kommandobryggan och föraren. Föraren vet när det regnar och om han kan fortsätta med de däck han har eller inte. Teamet har fullständigt gjort bort sig den här helgen, säger han.

Valtteri Bottas kör på Zandvoort.
Bildtext Bottas körde med torrdäck då banan var blöt.
Bild: XPB Images

”Måttet är rågat”

af Petersen påpekar också att det inte var fråga om det skulle regna utan när det skulle börja.

– Alla visste att det skulle regna. Det är amatörmässigt hur man behandlar Valtteri.

Tror du Bottas ryter till på mötet efter loppet?

– Jag tror att måttet är rågat den här gången. När teamet gör bort sig så här mycket är det förarens uppgift att drämma näven i bordet och tala om vad han tycker. Det gäller också att sätta sig i respekt.

– Att han var uppe på nionde plats berodde ju på att alla andra gick i depå. Om någon amatör sitter på kommandobryggan och tror att Valtteri ska kunna behålla den placeringen så borde han byta jobb. Valtteri har all rätt att skälla ut alla som tog det här dåliga beslutet, säger af Petersens.

Experten påpekar också att det inte bara var Alfa Romeo som gjorde bort sig i dagens race.

– Toto Wolff i Mercedes erkände också utan omsvep att de gjorde bort sig med taktiken. Man hade inte kollat när det skulle börja regna och hur mycket det skulle regna, säger han.

Förare kör på Zandvoort.
Bildtext Banan var blöt både i början och slutet av loppet.
Bild: XPB Images

Banan bjuder in bli bra racing

Regnet var en faktor till att det första loppet efter sommarpausen blev fartfyllt, men även banans layout bjuder in till bra racing.

– För åskådarna blev det ett intressant och spännande race. Det kan kanske bli ett av de mest underhållande den här säsongen.

– Banan är fantastisk med snabba kurvor, långsamma kurvor och framför allt bankade kurvor. Zandvoort hör utan tvekan hemma på tävlingskalendern, säger af Petersens.

Skulle du heller se den här typen av banor än stadslopp?

– Ja, det tycket jag. Det är väl i princip bara Baku av alla stadslopp där man kan köra om. Vi får se hur det kommer att gå i Las Vegas om några månader. Den här banan är omväxlande och bra, säger af Petersens.

Max Verstappen vann loppet på sin hemmaplan och har nu vunnit nio tävlingar i rad. Därmed tangerade han Sebastian Vettels notering från 2013.

– Han är i ett flow där allt bara flyter och är perfekt. Det förvånar inte om han vinner på Monza nästa helg och tar rekordet, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln