Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hoppingivande inledning men tung avslutning – Oliver Helander sjua i spjutfinalen

Uppdaterad 27.08.2023 23:07.
Oliver Helanders sista kast i spjutfinalen - Spela upp på Arenan

Det såg så lovande ut. Oliver Helander öppnade spjutfinalen med ett stabilt kast på över 83 meter. Sedan var det slut på det roliga för Helander som slutade sjua.

Oliver Helanders första kast lovade så mycket. Spjutet landade vid 83,38 och det kändes som att han hade mer att ge.

Det gick tvärtom. Andra kastet flög ännu över 80 meter men därefter hade han det tungt. Efter tre avsiktliga övertramp samlade han sig till sista omgången men 82,85 var inte nog.

– Första kastet var bra men sedan blev det av någon orsak svårt. Jag försökte kanske för mycket. Det fanns möjligheter till vad som helst i dag men kasten var dåliga efter det första, säger Helander till Yle.

Oliver Helander förbättrade i alla fall jämfört med finalen i fjol i Eugene. Då kastade han 82,24 och var åtta. I Budapest var han sjua på 83,38.

– Det är ett steg framåt fast placeringen är sjua. Nästa år är det en ny möjlighet, säger Helander.

Favoriten tog guld

Olympiska mästaren Neeraj Chopra var en favorit som pallade för trycket. Chopra kastade i andra omgången 88,17 och det klarade inte konkurrenterna av att matcha. Pakistaniern Arshad Nadeem kom nära men fick nöja sig med silver på 87,82.

– Det här betyder mycket för mig. Efter kvalet trodde jag att personbästa skulle vara möjligt i finalen, det blev inte så men guldet är egentligen det enda som betyder något, säger Chopra.

Världsettan Jakub Vadlejch hade sex kast över 82 meter – i femte omgången klämde han till med 86,67 vilket gav tjecken brons.

Julian Weber som var Tysklands sista hopp att spräcka den tyska medaljnollan i Budapest blev fyra på 85,79.

Indien är världens överlägset bästa spjutnation på herrsidan för närvarande. Tre indiska kastare var i topp sex i finalen. Chopra tog guld, Kishore Jena var femma och D.P Manu sexa.

Diskussion om artikeln