Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dom i Österbotten ogiltigförklaras – tingsrätten kränkte Mexikos suveränitet

Uppdaterad 28.08.2023 06:12.
Exteriör av Vasa tingsrätt
Bildtext Vasa hovrätt förkastade tingsrättens beslut och ärendet ska behandlas på nytt vid ett senare tillfälle.
Bild: Kim Blåfield / Yle

En dom i Österbottens tingsrätt ogiltigförklaras då försvaret framförde en teknikalitet som ändrade hela beslutet, rapporterar VBL. De åtalade hördes medan de befann sig i Mexiko.

Fallet gäller ett bedrägeri där ett par anklagades för att köpa och sälja fordon utan avsikt att betala. De påstådda gärningarna ska ha begåtts mellan åren 2013–2014. Åtalen gällde bedrägeri, grov förskingring och grovt bedrägeri.

Vasabladet var först med att rapportera nyheten.

Rättegången hölls med paret i Mexiko via videolänk. Tingsrätten dömde dem till villkorligt fängelse och skadestånd. Paret överklagade och påstod att tingsrättens dom var olaglig på grund av internationella avtal, eftersom de blev hörda från Mexiko. En klausul i Mexikos lag förbjuder att vittnen i rättegångar hörs om de befinner sig på mexikansk mark.

Vasa hovrätt konstaterade att det inte finns avtal mellan Finland och Mexiko som skulle utgöra ett undantag i liknande situationer. Hovrätten ansåg att tingsrätten kränkte Mexikos suveränitet och borde ha rådgjort med deras myndigheter.

Hovrätten upphävde tingsrättens beslut och återsände fallet för ny behandling. Datum för den nya behandlingen är ännu okänt.