Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Helander hann redan se rubrikerna, sen dök teknikproblemen upp igen: ”Jag hade alla möjligheter att ta guld”

Röd flagga för Oliver Helander i spjutfinalen.
Bildtext Det blev tre avsiktliga övertramp för Oliver Helander i spjutfinalen.
Bild: Lehtikuva

Kroppen kändes bättre än på många år. Förutsättningarna för ett medaljkast fanns. Sen dök Oliver Helanders teknikbekymmer upp igen.

Helander suckade uppgivet då han anlände till intervjuzonen och sade innan intervjun ens hann börja: ”Det här var en missad chans”.

Hans besvikelse över sjunde platsen gick lätt att urskilja. Frustrationen handlade främst om att första kastet hade gett förhoppningar om så mycket mer. Men det blev ingen förbättring på noteringen 83,38 som han fick upp i första omgången.

– Det var ett säkert kast. Då tänkte jag: ”I dag kommer det att flyga långt”. Sen blev det teknikproblem och sen tog kasten slut, säger Helander då intervjun kommit i gång.

Han fick problem med stödfotstekniken. Det ledde till att hans vänstra sida öppnade sig för tidigt.

Han lyckades samla sig till sista omgången men fullträffen uteblev.

– Jag fick lite tag på de tekniska detaljerna i slutet, men kastet träffade inte riktigt som det borde. Det var nära att lyckas men inte tillräckligt bra.

Medaljtrion kastade jämnbra

Helander hade aldrig tidigare varit lika självsäker i ett mästerskap. Han kände sig redo för stordåd.

– Jag hade alla möjligheter att ta guld i dag. Kroppen kändes så bra.

Det som skiljer honom från exempelvis söndagens medaljörer är jämnhet. Eller bristen på den.

Vinnaren Neeraj Chopra hade fyra kast över 84 meter i finalen. Tvåan Arshad Nadeem hade tre över 82 och bronsmedaljören Jakub Vadlejch till och med fem över 82 meter.

– Jag behöver fler hårda kast och jobba på tekniken så den blir lite stabilare med hård fart. Det har blivit bättre men tekniken är inte tillräckligt bra ännu. Det finns en del att jobba på, analyserar Helander.

OS i Paris redan i tankarna

Jämfört med de flesta konkurrenter har Helander varit underläge. Han har inte klarat av att göra lika många tuffa kastträningar då han så ofta varit skadad.

– Det här är första året sen jag blev spjutkastare som jag har kunnat tävla ordentligt. På så sätt har det varit en lyckad säsong. Men resultaten borde vara bättre.

Men Rom byggdes inte på en dag. Först på sistone har hans kropp varit redo att palla för de tuffa träningskast han efterlyser.

Förutsättningarna inför nästa säsong är avsevärt mer lovande än de har varit tidigare år. Nu känns kroppen som den ska och det bådar gott inför nästa hektiska mästerskapssommar.

– Målet har varit ganska länge att ta OS-guld i Paris. Det målet har jag inte tummat på.

Diskussion om artikeln