Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-sammanfattning: Finländsk friidrott har en uppåtgående trend och idrottarna vågar satsa på karriären, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo

Uppdaterad 28.08.2023 09:47.
Wilma Murto återvände hem från VM i Budapest.
Bildtext VM-bronsmedaljören Wilma Murto fick ett jublande mottagande i hemlandet.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Den finländska friidrottens kurva fortsatte peka uppåt vid VM i Budapest. Expertkommentor Mikael Ylöstalo ser idrottarnas mod och vilja att satsa på sina karriärer som en byggsten för framgångsvågen.

Brons för Wilma Murto i stav, femte plats för Silja Kosonen i slägga, sjätte plats för Aku Partanen i 20 kilometer gång samt sjunde plats för Oliver Helander i spjut var Finlands främsta framgångar vid friidrotts-VM som avslutades i ungerska huvudstaden Budapest på söndagen.

– En medalj och tre övriga placeringar bland de åtta bästa. Poängmässigt sett var det det bästa finländska resultatet sedan VM i Helsingfors 2005, säger Yle Sportens expertkommentator Mikael Ylöstalo.

På sistone har det även i övrigt gått framåt för finländsk friidrott. EM i München i fjol gav fyra medaljer och U23-EM i Esbo i somras var en fullträff med hela tio medaljer.

– Trenden har varit uppåtgående under de senaste åren och det finns en vilja bland idrottarna att satsa på karriären. Sådana som Viivi Lehikoinen och Wilma Murto satsar enbart på friidrotten, medan vissa har valt att göra annat vid sidan om men ändå vågar satsa ur idrottens perspektiv.

Hur kan juniorframgångar förvandlas till framgång på seniornivå?

– Idrottare som Saga Vanninen och Silja Kosonen är redan högt uppe och har utvecklingspotential. Men de som är längre bort behöver göra jobbet på lång sikt för att småningom utvecklas och ta sig högt upp på seniornivå.

År 2024 finns två stortävlingar, EM i Rom och OS i Paris på programmet.

– Även om ett likadant medaljregn som i fjol skulle utebli i EM är jag helt säker på att vi kommer att se fler idrottare som är i final och klarar sig bra där, förutspår Ylöstalo.

– Jag hoppas det också syns i OS att vi går framåt. Att någon ny kommer i toppen och att vi eventuellt kan ta några medaljer också, tillägger han.

Motigt för Tyskland och Frankrike

Traditionella toppnationerna Tyskland och Frankrike hade det motigt i Budapest. Frankrike säkrade sin enda medalj, silver i den långa herrstafetten under den sista kvällen, medan Tyskland blev helt utan medalj.

– Nordamerika och Afrika är otroligt starka och Asien kommer hårt. Den globala konkurrensen blir bara tuffare, säger Ylöstalo.

– Både Tyskland och Frankrike har många tuffa idrottare som är nära finalplats. Just nu saknar de dom riktigt stora lysande namnen som tar medalj.

Frankrike saknade dessutom tiokampens tvåfaldiga OS-silvermedaljör Kevin Mayer på grund av skada.

– Det är sådana exceptionella idrottare som tar medaljerna, konstaterar expertkommentator Mikael Ylöstalo.

Diskussion om artikeln