Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rättegången mot Trump i fallet Georgia inleds den 4 mars 2024 – datumen i rättsfallen kritiska för presidentvalet

Uppdaterad 28.08.2023 19:07.
 Domare Tanya Chutkan,  Donald Trump och specialjurist Jack Smith .
Bildtext Domaren Tanya Chutkan, ex-president Donald Trump och specialjurist Jack Smith. Smith har bett om att rättegången mot Trump – anklagad för att ha konspirerat för att störta valet 2020 som han förlorade – ska börja den 2 januari 2024.
Bild: Lehtikuva

Att försöka bli president samtidigt som man står inför flera åtal och rättegångar är en mycket svår utmaning. Det är den verklighet som USA:s förra president Donald Trump befinner sig i.

En federal domare har slagit fast att rättegången i fallet Georgia ska inledas den 4 mars 2024. Det här kan bli en av de mest betydelsefulla rättegångarna i amerikansk historia: USA mot Donald J. Trump.

Datumet gäller rättegången i den federala utredningen av Trumps försök att hindra Joe Biden från att tillträda som president. Trump anklagas för att ha konspirerat med målet att omintetgöra presidentvalet 2020 som han förlorade.

Specialjurist Jack Smith har bett att rättegången ska inledas den 2 januari 2024 vid en federal domstol i Washington. Det är bara cirka två veckor före det första primärvalet som ordnas i Iowa.

Trumps advokater har kontrat med april 2026 – långt efter presidentvalet i november 2024.

Trumps advokater hänvisar till den tid som de säger att behövs för att granska 11,5 miljoner sidor med dokument, och har bett om en rättegång i april 2026 – ungefär ett och ett halvt år efter presidentvalet.

Rättegångsdatum har betydelse för presidentvalskampanjen

USA:s distriktsdomare Tanya Chutkans beslut om rättegångsdatum kan ha en avgörande inverkan på Trumps förhoppningar om att bli den republikanska presidentkandidaten i valet 2024.

Den 77-årige Trump har åtalats för fyra brott - två gånger av Jack Smith och ytterligare av åklagare i New York och Georgia. Två åtal är relaterade till hans falska påståenden om att valet var stulet och till attacken den 6 januari 2021 mot kongressen i Washington D.C.

Om rättegången äger rum den 2 januari kan den pågå i fyra till sex veckor, och avslutas före den så kallade supertisdagen den 5 mars 2024, innan den stora majoriteten av de republikanska primärväljarna röstar. I mars ställs Trump inför rätta i New York anklagad för att ha betalat ”tystnadspengar” till en porrstjärna och i maj ställs han till svars i Florida för misskötsel av topphemliga regeringsdokument. Trump och 18 medåtalade åtalas också för utpressning i Georgia i försöken att kullkasta valresultatet 2020 i delstaten.

Whit Ayres, politisk veterankonsult som anser att datumen för rättegångarna har stor betydelse

Om Trump frikänns i sin första rättegång skulle han nästan säkert segra i tävlingen om det republikanska partiets presidentnominering. Jag vet inte hur man då skulle kunna stoppa honom, säger Whit Ayres, politisk veterankonsult som anser att datumen för rättegångarna har stor betydelse.

Ayres bedömer att om Trump däremot blir dömd för ett grovt brott, eventuellt i kombination med fängelse, så skulle åtminstone en del anhängare ompröva sitt stöd för den tidigare presidenten.

En fällande dom mot Trump skulle också ge demokraterna ett stort övertag. Enligt en anonym demokrat som arbetar för president Joe Biden skulle demokraterna då på allvar börja koppla samman det brott som Trump dömts för med ett bredare hot mot hela nationen.

Donald  Trump.
Bildtext Donald Trump, valdes till president 2016 men besegrades av Joe Biden 2020, och försöker nu igen bli presidentkandidat i valet 2024. Trump talar här till medier efter att ha åtalats för att ha försökt omkullkasta resultatet i Georgia i presidentvalet 2020.
Bild: Joe Raedle / AFP

Domaren har varnat Trump

Trump kan eventuellt också se följderna av att offentligt ha uttala sig om bevis. Domaren har sagt att hon vidtar alla nödvändiga åtgärder för att skydda integriteten.

Carl Tobias, juridikprofessor vid University of Richmond säger till nyhetsbyrån AFP att domaren Tanya Chutkan redan har varnat Trump för att hon kommer att inleda rättegången tidigare om han inte slutar med att komma med uttalanden som kan skrämma eller hota jurymedlemmar och vittnen.

Tanya Chutkan, som utsågs av den förra demokratiske presidenten Barack Obama, har redan tidigare fällt några av de strängaste domarna mot personer som deltog i attacken mot Kapitolium.

Trump har anklagat Chutkan för att vara ”mycket partisk”.

Chutkan har å sin sida konstaterat att ”presidenter inte är kungar”.

Trumps juridiska team hävdar att rättegångsdatum sätts ut så att de krockar med valkampanjen

Donald Trumps juridiska talesperson har förutspått att de kommande rättegångsdatumen är planerade så att de kolliderar med slutskedet av 2024 års presidentvalskampanj och omröstningar.

Trumps chefsjurist Alina Habba hävdar att möjligheten att låta rättegångarna dra ut ända fram till valdagen den 5 november nästa år är uttänkt och att de två federala åtalen planerats som en samordnad insats med partipolitiskt motiv. Enligt Habba handlar det om att avsiktligt binda upp Trump.

Åklagaren: Ett aldrig tidigare skådat övergrepp mot den amerikanska demokratin

Donald Trump anklagas för 91 brott i fyra åtalspunkter – allt från att ha betalat hysch-pengar till en kvinna och olagligt förvara sekretessbelagda dokument, till försök att omintetgöra presidentvalet 2020.

Utredningen har letts av bland annat det amerikanska justitieministeriets specialåklagare Jack Smith som har beskrivit stormningen av Kapitolium som ett aldrig tidigare skådat övergrepp mot den amerikanska demokratin. Han har också beskrivit hur den åtalade ljugit och försökt störa en fundamental funktion för USA:s regering – det vill säga processen att samla in, räkna och godkänna väljarnas röster i presidentvalet.

Fyra åtalspunkter om Donald Trumps långtgående försök att omintetgöra resultatet efter presidentvalet 2020

  • Konspiration i syfte att bedra USA. Trump anses med sina medhjälpare ha försökt bedra USA i syfte att omkullkasta valresultatet 2020 genom medvetna lögner om valfusk.

  • Konspiration i syfte att förhindra en officiell process. Trump anses upprepade gånger ha försökt stoppa eller underminera kongressens godkännande av valresultatet inför och under sessionen den 6 januari 2020.

  • Hindrande av och försök att förhindra en officiell process. Trump anses ha försökt stoppa och störa sammanräkningen av elektorsrösterna.

  • Konspiration mot konstitutionella rättigheter. Trump anses ha försökt störa och hindra medborgarnas grundlagsenliga rättighet att rösta och få sin röst räknad.

Trump försöker använda åtalen som politiska vapen

Trump använde sin omfattande makt som president till att försöka beröva amerikaner rätten att få sin röst hörd, och nu försöker han förvandla åtalen till politiska vapen.

Rättsprocesserna kommer att intensifieras under de kommande månaderna då Trump trappar upp sina påståenden om att han är politiskt förföljd av Bidens administration, bedömer CNN.

Trump har bland annat hävdat att Bidenadministrationens jakt på honom är besläktad med det tyranni som USA stod inför i sin kamp för självständighet.

Rättegångarna, av vilka några sänds direkt i tv, kommer sannolikt att dominera många medier vilket ger Trump och hans anhängare en synlig plattform.

Fotografi av ex-presidenten Donald Trump då han arresterades i delstaten Georgia misstänkt för att ha försökt påverka valresutltatet.
Bildtext Fotografi av ex-presidenten Donald Trump då han arresterades i delstaten Georgia misstänkt för att ha försökt påverka valresultatet.
Bild: Fultonin piirikunnan poliisi / AOP

Förbrytarfotot, en ”mugshot” av Donald Trump som trotsigt blänger in i kameran på Fulton County Sheriffs kontor, har gjorts till ett framgångsrikt kampanjinslag. Trump överlämnade sig till rätten i fängelset där han fotograferades och frigavs mot borgen.

Omedelbart efter fängelsebesöket i Georgia började Trumps kampanjteam sälja mugshot-märkta muggar, t-skjortor, affischer och drinkkylare.

Sedan Trump i torsdags visade upp förbrytarfotot på X (tidigare Twitter) uppges han ha samlat in 7,1 miljoner dollar.

Åtalen mot Donald Trump – läget i augusti 2023

Källor: Reuters, AP, AFP, The GUardian, BBC, CNN