Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya finlandssvenska namn år 2025 – flera engelska och italienska namn gör entré i kalendern

Uppdaterad 31.08.2023 15:55.
Färggranna smala lappar i en kalender från måndag till torsdag.
Bildtext Tills nyår 2025 förs det in 27 nya namn i kalendern.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Många av de 27 nya namnen kommer från den engelskspråkiga världen, men det finns också namn från italienskan och namn som funnits med redan på gamla runstenar.

År 2025 får 27 nya namn namnsdagar i kalendern.

Många av de nya namnen i den finlandssvenska namnsdagskalendern härstammar från den engelskspråkiga världen, till exempel Caspian, Elvin, Tristan och Morris.

Bland namnen med engelsk bakgrund finns också många namn som slutar på -ton: Aston, Elton och Winston.

Tre namn från den italienska kulturen kommer också in som nya namnsdagar: Sienna, Matteo och Luca.

”Det finns också några skandinaviska namn som kommer in i kalendern nu, som Tova och Joar som förekom på gamla runstenar. Sedan har vi namn som vi lånat in från norskan och danskan, som Line och Lykke”, säger filosofie doktor Leila Mattfolk i ett pressmeddelande.

Här är alla nya namnsdagar

Namn från böckernas värld

En del av de nya namnen är bekanta från böckernas värld.

”Till exempel namnet Caspian som bärs av prinsen i C.S. Lewis berättelser om Narnia har fått namnsdag samma dag som Ronja, My och Mio som är bekanta från Astrid Lindgrens och Tove Janssons barnböcker”, säger Leila Mattfolk.

Helsingfors universitet har upphovsrätten till de finländska namnsdagslistorna och förnyar dem vart femte år.

I arbetet med den nya listan utgick man först från listan från 2020 som innehöll de första förnamnen hos alla finsk- och svenskspråkiga finländare som levde i början av 2018.

Sedan kompletterades listan med de första förnamnen hos de barn som fötts i Finland mellan 2018 och 2022.

För att ett namn ska få komma med i den finlandssvenska namnsdagskalendern måste det bäras av minst 50 personer. För den finska namnsdagskalendern måste namnet bäras av minst 500 personer.

”En viktig princip är också att samma namn placeras på samma dag i båda kalendrarna. Till exempel finns Camilla och Linus på samma dagar i den finska och den finlandssvenska kalendern 2025”, säger Minna Saarelma-Putkisto, docent i namnforskning.

Diskussion om artikeln