Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Trafiken löper igen över Illbyåns bro – sättningarna reparerade två månader i förtid

Uppdaterad 28.08.2023 13:56.
Bro för fordontrafik över en å på hösten.
Bildtext Sättningarna vid Illbyåns bro har reparerats i förtid.
Bild: Leo Gammals / Yle

Vägen mellan Borgå och Lovisa skulle vara stängd vid Illby mellan den femte juni och sista oktober för att NTM-centralen reparerade sättningar vid Illbyåns bro. Vägarbetet är nu klart och fordonstrafiken löper normalt.

Sättningarna i landsväg 170 vid Illby å i Borgå har reparerats två månader i förtid. Vägavsnittet mellan Borgå och Illby öppnades fredagen 25 augusti. Det betyder att trafiken nu löper normalt vid Illbyåns bro. Vägarbetet skulle ursprungligen pågå till den 31 oktober.

– Vi reserverar ibland extra tid om något skulle uppstå under arbetets gång, men det uppstod inga avbrott så vi behövde inte mera tid. Vi hade heller inga problem med grundvattnet som kan uppstå vid sådana här vägarbeten, säger projektchef Jukka Aro.

Vid bron är marken tämligen mjuk och har bland annat förstärkts med en pålplatta. Också några hundra meter från bron har åtgärder gjorts för att minska risken för sättningar på landsvägen.

– Själva bron är inte i bästa skick och vi övervägde att reparera den inom samma entreprenad, men det blir till en senare tidpunkt. Då stänger vi bara av en fil åt gången så att trafiken kan löpa, säger Aro.

Under arbetets gång dirigerades fordonstrafiken till en omväg via Borgå och Sannäs, men trots det har centralen inte fått några klagomål från ortsbor eller andra trafikanter.

NTM-centralen i Nyland övervakar fler än 200 sättningar på olika håll i landsvägsnätet. Värst är situationen på livligt trafikerade riks- och stamvägar som anlagts på mjuka bottnar vid kusten.

Diskussion om artikeln