Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Intresset för fotboll ökar bland juniorerna, men ju äldre junioren blir desto mer kostar idrotten

Unga pojkar och flickor kastar en fotboll sinsemellan.
Bildtext WFA:s fotbollssommarskola vid Karperö fotbollsplan.
Bild: Inez Kjellman / Yle

Ishockey kan kosta 85 euro i månaden, friidrott 230 i året.

Intresset för fotboll är stort bland barn. Fotbollsföreningarna som hör till Wasa Fotbollsakademi har i höst 16 procent fler juniorer än förra hösten.

Wasa fotbollsakademi består av fem fotbollsföreningar och enligt Mathias West som är ordförande för Wasa Fotbollsakademi har intresset för fotboll varit stort de senaste åren.

– Både BK-48 och Iskmo-Jungsund BK har över 300 juniorer och det var de inte i närheten av för sju-åtta år sen, säger West.

Uppsvinget för fotbollen tror West beror på att barn är intresserade av fotboll och att det inte är så dyrt att spela fotboll.

– Man kan spela och träna på en plan som ligger nära där man bor, utomhus sommartid och bara få tider inomhus i en hall, säger West.

Mathias West från Wasa fotbollsakademi kör också bussen när lagen ska på match.
Bildtext Mathias West från Wasa fotbollsakademi kör också bussen när lagen ska på match.
Bild: Anna Ruda / Yle

Nya medlemmar varje vecka

Också friidrottsföreningen Vasa idrottssällskap, VIS, ser ett litet uppsving bland sina juniorer berättar Annika Rikberg-Grannas.

– Nästan varje vecka är det någon ny som hör av sig och vill komma och prova på och komma med i vår verksamhet, säger Rikberg-Grannas.

De yngsta som kommer till VIS är sex år men enligt Rikberg-Grannas intresserar friidrott också äldre barn.

– Vi har 12-13 åringar som kommer med. Det är sådana som fortfarande håller på med andra sporter, sådana som kanske vill byta från en annan sport och så finns det de som inte har idrottat så mycket tidigare.

Börjar simskolan och fortsätter simma

Vid Vasa simsällskap säger Jari Kallio att intresset för simning bland juniorer är stabilt. Enligt Kallio börjar intresset för simning ofta med att barnen lär sig simma i föreningens simskola.

– Därifrån får de sitt intresse och de märker att det är en bra och trevlig hobby, säger Kallio.

Intresset för ishockey verkar inte vara lika stabilt. Jonathan Iilahti vid Malax IF tror att det kan bero på att ishockey är en dyrare sport och att det ekonomiska läget gör att en del drar sig för att låta sina barn prova på ishockey.

– Hockeyn alltid har varit dyr och den har bara blivit dyrare under de senaste tio åren och jag tror att den aspekten kommer in hos de yngsta juniorerna.

Jonathan Iilahti ute på stan.
Bildtext Jonathan Iilahti tränar juniorer i Malax IF.
Bild: Yle/Sebastian Backman

I VIS kostar det till exempel 230 för ett år för en 13 åring. Då är det två träningar i veckan året om och enligt Annika Rikberg-Grannas behövs ingen dyr utrustning.

– Den enda specialutrustningen man behöver kan bara ett par spikskor och de kostar under 100 euro som nya och andra sportkläder har man ju ändå, säger Rikberg-Grannas.

Den utrustning man behöver till friidrotten får man låna av föreningen eller från Karlsplan.

Gratis ishockeyskola

Iilahti berättar att förra säsongen hade spelarna i U14-laget en månadsavgift på 85 euro. I den ingick träningar, matcher och resor till bortamatcher. U14 tränade tre gånger i veckan. Den här säsongen kommer hockeyskolan att vara gratis.

Överlag kan man säga att alla idrottsgrenar blir dyrare ju äldre junioren bli eftersom trängningarna ofta blir fler och det kommer till kostnader för tävlings- eller matchresor.

– Vi får många gånger höra att det blir jättedyrt och då har vi jämfört olika idrotter. Vi tog konståkning, innebandy, ishockey, fotboll och simning. Då jämförde vi de som satsar helhjärtat och tänker sig en framtid inom idrotten. Där klarar sig fotboll bra i konkurrensen, men generellt är ju alla alldeles för dyra. Det är många 1000-lappar per familj per säsong om du satsar på din idrott och vill försöka så mycket som möjligt redan i 13-14 års ålder, säger West.

– Vill man att barnen håller på med samma hobby hela barndomen och ungdomen så då vet man att kostnaderna springer iväg ganska snabbt, säger Iilahti.

Gymnastikläraren Reidar Strömvall: ”lagidrott är populärt”

4:28