Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ämnet som misstänks finnas i Robert Helenius dopningsprov kan tredubbla testosteronhalten – används vid behandling av bröstcancer

Uppdaterad 28.08.2023 17:01.
Robert Helenius intervjuas.
Bildtext Robert Helenius intervjuades inför en match i London tidigare i augusti.
Bild: Eleventh Hour Photography / Alamy/All Over Press

Letrozol är ämnet som boxaren Robert Helenius dopningsmisstänks för. För kvinnors del används ämnet i vården av bröstcancer, medan det för mäns del handlar om att justera testosteronhalten, säger en expert hos FCEI.

Proffsboxaren Robert Helenius har varit i händelsernas centrum de senaste dagarna då det blev känt att det fanns avvikelser i ett dopningsprov som han gav inför matchen mot Anthony Joshua.

Enligt Yle Urheilu uppgifter misstänks Helenius för att ha använt en så kallad östrogenblockerare. Preparatet har en positiv effekt på produktionen av det manliga hormonet testosteron i kroppen.

Den aktiva substansen är letrozol som är förbjudet enligt Internationella antidopningsbyrån Wada.

Tills vidare är det frågan om misstankar, och Helenius prov har inte tolkats som ett dopningsbrott i juridisk bemärkelse. Helenius själv har förnekat alla anklagelser.

Yle Urheilu har talat med Pekka Rauhala, som är medicinsk expert på Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI. Rauhala uttalar sig på allmänt plan.

– Östrogenet har en bromsande effekt på utsöndrandet av testosteron. Letrozol påverkar denna broms och accelererar utsöndringen av testosteronet, säger Pekka Rauhala.

Enligt Rauhala kan kroppens testosteronhalt genom denna mekanism fördubblas eller till och med tredubblas. Med andra ord påverkar den betydligt, också vid idrottsprestationer.

Medlet används mot bröstcancer

Mestadels är det män som använder letrozol i dopningssyfte. Bland kvinnor används det som medicin vid behandling av bröstcancer.

Finns det ett medicinskt syfte för män?

– Ibland kan man höja testosteronhalter ifall de funktionellt sett är lägre. Men det är inte en officiell användningsindikation.

– Det finns några experimentella prov på att det har använts vid fördröjd pubertet. Det vill säga till att göra den pubertala utvecklingen snabbare, tillägger Rauhala.

Inget som kan köpas i butiken

Letrozol finns inte tillgänligt i butiker i Finland men finns som receptbelagd medicin på apotek.

Utomlands kan det enligt Rauhala finnas olika produkter till salu som kallas kosttillskott och som innehåller dopningsmedel.

Det aktuella ämnet är inte ett välkänt dopningsämne. Därmed är det möjligt att idrottaren inte inser riskerna med det.

– Men om man får av det som medicin, då borde man ju veta, säger Rauhala.

Texten är en bearbetad översättning av Bettina Törnvalls artikel Robert Heleniusta epäillään aineesta, joka voi kolmikertaistaa elimistön testosteronipitoisuuden – käytetään rintasyövän lääkehoidossa för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln