Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Elever får inte gå iklädda abaya i statliga skolor i Frankrike – väcker ilska bland muslimer

Två kvinnor i Saudiarabien
Bild: Mostphotos

Den löst sittande långa dräkten abaya anses vara för nära kopplad till islam. Frankrikes center-högerregering vill nu förbjuda den i statliga skolor.

Utbildningsminister Gabriel Attal sa på söndagen i en intervju i TF1 att klädesplagget abaya förbjuds i statliga skolor. Han sa att han då höstterminen inleds den 4 september kommer att ge tydliga direktiv på nationell nivå till rektorer.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan. När du går in i ett klassrum ska du inte kunna avgöra elevernas religiösa tillhörighet genom att titta på dem, säger Attal.

Han talade om den sekulära fristad som skolan ska utgöra.

– Sekularism betyder friheten att frigöra sig själv genom skolan.

Beslutet har föregåtts av en långvarig debatt i Frankrike om religionsfrihet och medborgerlig frihet.

Högern och ytterhögern har drivit på ett förbud mot abaya, medan vänsterns argument har handlat om att ett förbud skulle inskränka elevernas medborgerliga friheter och rättigheter.

Abaya är ett långt löst sittande kaftanliknande plagg som täcker största delen av kroppen utom ansiktet, händerna och fötterna.

Lagen om sekularism ska följas

Frankrike har sedan 1800-talet ett strikt förbud mot religiösa symboler och huvudbonader i statliga skolor och regeringsbyggnader, eftersom sådant bryter mot lagarna om sekularism. Man försökte stävja allt katolskt inflytande inom den offentliga utbildningen.

Under årens lopp har lagarna uppdaterats för att återspegla förändringarna i befolkningen. Den muslimska huvudduken och den judiska kippan (huvudbonad) har införts i lagstiftningen, men abaya har hänförts till en gråzon och har hittills inte förbjudits direkt.

En lag som infördes i mars 2004 förbjuder symboler eller klädesplagg som visar elevers religiösa tillhörighet i skolor. Det här inkluderar stora kors, judiska kippor och islamiska huvuddukar.

År 2010 förbjöd Frankrike kvinnor att bära helslöja offentligt. Detta ”burkaförbud” väckte ilska bland en del muslimer.

”Abaya är inte en religiös symbol”

Frankrike är känt för sina strikta förbud mot religiösa symboler i statliga skolor och regeringsbyggnader.

Det här innebär en utmaning i kontakterna med landets expanderande muslimska minoritet.

Men Abdallah Zekri, vicepresident för det franska rådet för muslimer, säger att abaya aldrig har varit en religiös symbol.

Han säger att det här förbudet är ytterligare ett exempel på att politiker använder kvinnors och flickors klädsel för att attackera de cirka fem miljoner muslimer som bor i Frankrike. Han anser att ministern kunde ha bett om religiösa ledares åsikt.

– För mig är abaya inte en religiös klädsel, det är en form av mode. Det är en lång och lös klänning på samma gång. Det har ingenting med religion att göra.

I juni beslutade också det franska rådet för muslimer (CFCM) att abaya inte är en symbol för muslimsk religion.

Abdallah Zekri säger också att han förundrar sig över att frågan om abaya i skolklasser har blivit en prioritet, medan lärarteamen är oroliga över bristen på finansiering, bristen på lärare och massor av andra problem i skolor.

Frågan har aktualiserats och skapar spänning mellan lärare och föräldrar

Det har förekommit rapporter om att abaya bärs i allt högre grad i skolor och frågan har lett till ett spänt läge i skolor mellan föräldrar och lärare.

Att försvara sekularism är något som i allmänhet får stöd inom hela det politiska spektret, från vänsterorienterade som upprätthåller upplysningens liberala värderingar till högerextrema väljare som söker en motverkan till islams växande roll i det franska samhället.

Frankrikes mitten-höger regering vill förbjuda abayor i statliga skolor. Tre kvinnor klädda i abayor går i en tunnel
Bild: Ali Haider / EPA

Ett tidigare halvdant försök fungerade inte

Utbildningsministeriet utfärdade redan i november i fjol riktlinjer i frågan där abaya beskrevs som ett av de klädesplagg som kunde förbjudas om plagget i fråga ”bärs på ett sätt som öppet visar en religiös tillhörighet”. Också huvudscarfar och långa kjolar fanns med i samma kategori.

Det här blev ändå besvärligt att definiera och väckte blandade reaktioner. Man ville inte börja publicera oändliga kataloger för att specificera längden på klänningar.

Det nya beskedet har välkomnats för att det är entydigt. Instruktionerna har varit oklara och nu välkomnar vi detta, säger rektorsfackets generalsekreterare Bruno Bobkiewicz.

Högern välkomnar förbudet, vänstern ser problem

Eric Ciotti, ordförande för oppositionens högerparti Les Républicains, välkomnar nyheten.

– Vi har flera gånger efterlyst ett förbud mot abaya i våra skolor.

Clémentine Autain från vänsterpartiet La France Insoumise fördömer ”politiseringen av kläder”. Hon sa att minister Attals tillkännagivande är ”icke-konstitutionellt” och att det går mot de grundläggande principerna för Frankrikes sekulära värderingar.

Debatten om islamiska symboler har intensifierats sedan en tjetjensk flykting halshögg läraren Samuel Paty, som påstods ha visat elever karikatyrer av profeten Mohammed, vid en skola i en Parisförort 2020.

Bärande av slöja har diskuterats i olika repriser i Frankrike – senast under presidentvalskampanjen. Då aktualiserades bland annat frågan om vad man gör då någon bryter mot förbudet. Ska den personen bötfällas? Det här ses av många som ett förtryck. Andra bedömer att lagen antagligen kommer att följas utan större problem.

Källor: Daily Mail,Le Monde, The Independent, Reuters, BBC, Al-Jazeera