Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Cyklist i Hangö blev slagen av person i förbipasserande fyrhjuling – de misstänkta är tonåringar

Uppdaterad 28.08.2023 16:23.
Så kallade traktorfyrhjulingar i rad i en affär.
Bildtext Det misstänkta fordonet är en så kallad traktorfyrhjuling. Bilden har inget med händelsen i Hangö att göra.
Bild: Jari Pelkonen / Yle

I lördags (26.8) var en cyklist med om en väldigt farlig upplevelse längs riksväg 25 mellan Ekenäs och Hangö. Cyklisten fick ett slag i bakhuvudet av en person i en förbipasserande fyrhjuling.

Händelsen är brottsanmäld och polisen har också fått tag på det misstänkta fordonet och personerna som troligtvis satt i fyrhjulingen.

De misstänkta i det här skedet är tonåringar mellan 15 och 18 år.

– För det första körde fyrhjulingen väldigt nära cyklisten och för det andra misstänks man ha slagit cyklisten i bakhuvudet så att hen nästan föll, återger kriminalkommissarie Mats Sjöholm det som skedde vid 22-tiden i lördags när cyklisten körde längs riksväg 25 i riktning mot Hangö.

Brottsrubriceringen är misshandel och äventyrande av trafiksäkerheten.

Cyklisten bar cykelhjälm när hen blev slagen, men det kunde ändå ha gått väldigt illa.

– Redan det är väldigt, väldigt allvarligt om man med ett fordon närmar sig en cyklist bakifrån. Risken är stor att man kör på cyklisten som kan falla under fordonet eller åtminstone falla och skada sig allvarligt, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Också de straffrättsliga följderna kan bli allvarliga och de ekonomiska ersättningskraven kan bli höga tillägger Sjöholm.

En man med polisbricka runt halsen står utomhus med en polisbil i bakgrunden.
Bildtext Kriminalkommissarie Mats Sjöholm hoppas att föräldrar för en allvarlig diskussion med sina ungdomar om det som skett. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Cyklisten har själv beskrivit händelsen på Facebook, men vill i det här skedet inte ge någon intervju i och med att det pågår en brottsutredning.

Däremot har det kommit många kommentarer på Facebook, bland annat att ett liknande fordon setts röra sig i Raseborg där en cyklist blivit utsatt för hotfulla, kränkande glåpord och svordomar.

Någon ny trend eller ett fenomen där man antastar cyklister har Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen däremot inte märkt, varken i Västnyland eller nationellt.

– Jag skulle säga att det handlar om ett enskilt fall. Visst är det möjligt att det är vanligare än vad vi känner till men då önskar jag att man meddelar nödcentralen så vi kan skicka en polispatrull som ingriper i det.

Så du har inte heller hört att det skulle handla om någon ny Tiktok-utmaning?

– Vi känner till problemet med Tiktok-utmaningar som får barn och unga att göra saker de inte borde göra, men något sådant här har jag personligen inte hört om, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen.