Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

60 år sedan Martin Luther Kings legendariska “I Have a Dream”-tal

Martin Luther King anses vara en av de största talarna i amerikansk historia. Han sköts till döds i april 1968. - Spela upp på Arenan

Den 28 augusti 1963 samlades 250 000 åskådare i Washington D.C. för att höra Martin Luther King förmedla sitt budskap. Talet kom att bli en av de viktigaste händelserna inom 1900-talets antirasistiska rörelse.

– Jag har en dröm att mina fyra små barn en dag ska leva i ett land där de inte blir dömda efter färgen på deras hud, utan efter deras inre karaktär, sa Martin Luther King i sitt tal.

Hans ord lever kvar ännu i dag. Talet har citerats åtskilliga gånger och betraktas av många som ett retoriskt mästerverk.

Martin Luther King drömde om att vita och svarta en dag skulle kunna leva som jämlikar. Han ägnade hela sitt liv åt att bekämpa orättvisor och anses vara en av de största talarna i amerikansk historia.

Knappt fem år efter att ha levererat ”I Have a Dream” sköts King till döds i Memphis, Tennessee. Det arv han lämnade efter sig syns fortfarande i dagens antirasistiska rörelser, som till exempel Black Lives Matter.