Dags för världens längsta och kanske tuffaste seglingstävling Clipper Round the World – finlandssvenska Zina Kranck är en av deltagarna
Ett år, sex oceaner och upp till 45 000 sjömil, hopträngda med nitton andra människor i en trång och obekväm båt, som kastas omkring av upp till tjugo meter höga vågor. Låter lysande, tyckte Zina Kranck, och anmälde sig.
September 2023 är en festmånad för alla oss vänner av segling, och inte minst kappsegling. Inte mindre än två stora jorden runt-tävlingar går av stapeln då.
Den tionde september går startskottet för Ocean Globe Race, ett race i retroanda, för att fira femtioårsjubileet av Whitbread Round the World Race 1973-1974. Loppet runt jorden går via de tre stora kapen: Afrikas Godahoppsudden, Australiens Kap Leeuwin och Sydamerikas ökända Kap Horn.
Det är en resa till sig själv lika mycket som en resa runt världen
Zina Kranck
Ocean Globe Race, där flera klassiska, Jakobstadstillverkade Swan-yachter deltar, inklusive Tapio Lehtinens Galiana WithSecure och Whitbreadveteranen Spirit of Helsinki (tidigare Fazer Finland) värnar om det ursprungliga Whitbread Races anda genom att bara tillåta båtar tillverkade före 1988. Ingen modern teknologi är heller tillåten ombord – inga datorer, ingen satellitnavigering, med mera.
Clipper Race skippar retrofasonerna
Men en vecka innan OGR går av stapeln, smäller startskottet för en annan jordenrunt-kappsegling, och också den här starten äger rum i Portsmouth i England. Den tredje september är det nämligen start för Clipper Round the World , som också har en bakgrund i kappseglingens mest anrika traditioner.
Clipper Round the World grundades nämligen 1995 av seglingslegendaren sir Robin Knox-Johnston, britten som först seglade ensam, nonstop runt jorden. Då som segrare i en annan tävling, det legendariska Golden Globe Race 1968-69, där bara en deltagare lyckades ta sig i mål: Robin Knox-Johnston.
Men Clipper Round the World har ganska lite gemensamt med det race som gjorde Knox-Johnston berömd, och båtarna som tävlar numera är något helt annat än sir Robins klassiska gamla ketch Suhaili.
Clipper Round the World är för det första en alltigenom modern tävling som utnyttjar den senaste och snabbaste tekniken, både när det gäller båtdesign och -konstruktion, och elektroniken ombord.
För det andra, det är en tävling med full besättning, i motsats till single hand-kappseglingen Golden Globe. För det tredje, Clipper Race är inte nonstop. Tävlingen, som omfattar sex oceaner, är indelad i åtta leg. Och sist men inte minst, för det fjärde: Clipper race är längre och kanske hårdare än någon av de övriga tävlingarna.
Världens längsta seglingstävling
Clipper Round the World, med en total längd på uppemot 45 000 sjömil – världens längsta seglingstävling – har kanske blivit mest känd för att tävlingen skippar den klassiska rutten söder om Kap Horn. I stället tar man den brutala nordliga rutten över planetens största ocean, Stilla havet. 6 000 sjömil från Kina till Kalifornien, mer än en månad i världens kanske tuffaste farvatten.
Norra Stilla havet är känt för att bjuda på några av de mest utmanande förhållanden som en seglare kan tänkas råka ut för. Inga paradisöar med vajande palmer här: iskalla vindar av orkanstyrka och vågor på mer än 20 meter är inte ovanliga.
Som Mark Light, Clipper Races tävlingschef formulerar saken på tävlingens webbplats: ”Det är en av de mest ogästvänliga miljöerna i världen, och en miljö som inte många får åka till, än mindre segla över. Det är extremt fientligt, men samtidigt otroligt vackert.”
Med tanke på utmaningarna som tävlarna har att se fram emot, är det spännande att tänka sig, att det här i princip är en tävling som vem som helst (i åldern 22-75 år), oavsett bakgrund och erfarenhet – eller brist på erfarenhet – kan anmäla sig till. Förutsatt att man har råd med det, det är nämligen inte helt billigt att delta.
Zina Krancks ”bucket list”
En av de cirka 700 deltagare som startar från Portsmouth nu den tredje september, är Zina Kranck, 56. För henne har det länge varit en ”bucket list”-grej, att delta i Clipper Round the World, något hon vill göra i sitt liv.
Zina Kranck kommer, till skillnad från en stor del av deltagarna, att delta i hela tävlingen från början till slut. Yle Vegas Thomas Silén tog sig en pratstund med Zina Kranck, och frågade hur det kom sig att beslutet om deltagandet togs.
– Bra fråga! Jag har också undrat hur det blev på det sättet. Ända sedan barndomen har jag varit fascinerad av att segla och long story short, för några år sedan hittade min man roliga klipp på YouTube om Clipper Race, och så blev vi båda fascinerade av att det är ett race för helt vanliga, normala människor, som bara går en kurs och får man vara med om ett eller till och med åtta leg – i ”värsta fall” runt hela världen.
Tro ändå inte att Kranck är någon novis när det kommer till segling. Det är hon definitivt inte. Något som kommer väl till pass i en besättning med många oerfarna deltagare.
– Jag är 56 år gammal, jag har en lång seglingserfarenhet. Jag har seglat sedan ett halvt års ålder. Jag har märkt det under andra seglingar, att det är ofta till mig som de här yngre ”gorillorna” kommer och söker lite stöd och hjälp, till exempel när de inte kan gå ned i kajutan efter sina yllekalsonger för de blir så sjösjuka…
Men också för en erfaren seglare som Zina Kranck innebär den extremt tuffa Clipper Race-världsomseglingen en extrem utmaning.
– Det är en resa till sig själv lika mycket som en resa runt världen. Det är samtidigt det bästa och det värsta sättet att lära känna sig själv, sina svaga och starka sidor. Jag tar det lite som en kurs i ledarskap: både att leda sig själv, och förstås också andra, i vissa situationer.
De elva båtarna i tävlingen tillhör en och samma entypsklass, Clipper 70. De 21 meter långa båtarna är ritade av den berömde båtkonstruktören Tony Castro, med framför allt en sak i tankarna: fart. Upp till 35 knop, faktiskt Någon lyx ska man inte vänta sig ombord. Båtarna är spartanskt inredda och trots båtarnas storlek råder trängsel ombord.
Ett socialt experiment
Zina Kranck ser det hela som ett socialt experiment, att leva tillsammans med tjugo människor i ett år, i ett mycket begränsat utrymme. En stor del av besättningen byts dessutom ut längs med vägen. Mindre än hälften av besättningen på Zina Krancks båt deltar i hela tävlingen.
Just den båten är för övrigt lite speciell i och med sin sponsor.
– Jag seglar på båten kallad ”UNICEF”. Det är den enda av båtarna som inte är sponsorerad av något företag, något land eller någon stad. Det är en båt som har donerats till UNICEF [av tävlingens moderföretag, Clipper Ventures].
Zina Kranck säger att det inte är någonting speciellt med den kommande utmaningen som oroar henne, även om allting oroar henne en smula. Som hon säger, det är en resa, sist och slutligen mest till en själv. Och där vet man aldrig riktigt vad man hittar.
- Jag har jättelätt att komma överens med folk. Men sedan när du är trött och kall och längtar hem till mamma, då blir man konstig. Alla blir konstiga.
- Men vi har en sådan här regel, vi round-the-worlders – vi har skämtat om att man bara får hata två personer i taget. Det betyder att då man börjar vara irriterad på alla, då måste man börja tänka något gott om den första man satte i hatboxen.