Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hektisk helg för polisen i Österbotten

Uppdaterad 28.08.2023 16:39.
Brand i gult trähus i Karleby centrum. Endast spillror kvarstår, rök stiger upp och en kran jobbar med i bråten.
Bildtext En brand i ett ödehus i Karleby misstänks vara anlagd.
Bild: Johan Hagström

Polisen i Österbotten hade fullt upp under villaavslutningshelgen. Bland annat sysselsatte trafikolyckor, rattfyllerister och misstänkta anlagda bränder polisen.

Helgens allvarligaste händelse inträffade på söndagen i Lappo då en person omkom i en trafikolycka. Tre bilar var inblandade i en kedjekrock på riksväg 16. Polisen utreder fallet som grovt äventyrande av trafiken samt dödsvållande.

I Karleby brann ett ödehus i centrum på söndagen och på basis av allmänhetens iakttagelser finns det skäl att misstänka att branden var anlagd. Två personer hade setts lämna platsen. Ödehuset brann ner till grunden.

I samma stad sköt ungdomar fyrverkerier mot folksamlingar och ordningsvakter.

På grund av villaavlutningen var även uppdragen relaterade till alkoholbruk många. Rattfyllerister påträffades på diverse olika orter. Sex av de gripna blåste över gränsen för grovt rattfylleri, och det totala antalet gripna personer var 17.

I övervakningen avslöjades också tolv fall av narkotikabruk, och dessutom kunde några fall av förmedling av narkotika konstateras.

Polisen fick också rycka ut på uppdrag angående olika grader av misshandel. Brotten ägde rum på både offentliga och privata platser.

Totalt utförde polisen 685 uppdrag under helgen och sammanlagt har 41 personer varit gripna under helgen, varav 16 på strafflagsgrunder.

Korrigering kl.16.40. Stycket om jaktbrott i Etseri har tagits bort. Polisen hade kommit med felaktiga uppgifter angående jaktbrottet. Polisen har ingen sådan utredning på gång.