Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bostadsmässan påverkade inte Lovisa historiska hus – tusentals besökare också i år

Lovisa historiska hus
Bildtext Årets evenemang samlade än en gång över 4 000 personer, trots att den andra evenemangsdagen var regnig. Arkivbild.
Bild: Jyrki Ojala

Lovisa historiska hus lockade än en gång mängder av besökare. Sommarens bostadsmässa verkar inte ha varit till nackdel för evenemanget, konstaterar arrangören.

Drygt 4 000 biljetter såldes till årets Lovisa historiska hus. Mängden besökare är ungefär som tidigare år, trots att söndagen bjöd på regnväder.

Arrangörsföreningen är jättenöjd, berättar avgående ordförande Nina Wiklund.

I samband med Lovisa historiska hus ordnades många andra evenemang i Lovisa, allt från loppis, popup-caféer och utställningar till matevenemanget Smaku.

Den totala mängden besökare i Lovisa uppskattas enligt Wiklund vara mellan 10-15 000 besökare.

Två helt olika evenemang

Inför sommarens bostadsmässa i Lovisa fanns det farhågor om att mässan skulle påverka Lovisa historiska hus negativt. Med facit på hand spelade mässan inte någon roll.

Enligt Wiklund hade föreningen själv inte tänkt att mässan skulle påverka deras evenemang. Det är trots allt fråga om två totalt olika evenemang, lyfter hon fram.

– Man går in i hus, men i vårt evenemang går man in i hem. Det är en stor skillnad, säger hon.

Hon berättar att de fått mycket tack för att de gamla husen är personliga och att alla husägare är hemma under evenemanget, vilket de inte är under bostadsmässan.

Mera besök i byaobjekten

Precis som i fjol har föreningen försökt förhindra trängsel och köbildning, ett problem evenemanget haft främst i nedre stan i Lovisa.

Det här har man gjort genom att lyfta fram alla husobjekt lika mycket och genom att kategorisera husen enligt intresseområde, till exempel färggranna hus, renoveringsobjekt, trädgårdar och så vidare.

Nina Wiklund berättar att man också försökt se till att erbjuda flera husobjekt nära varandra ute i byarna, bland annat fem i Strömfors bruk. Det verkar ha varit ett vinnande koncept eftersom byaobjekten i år hade rekordmånga besök.

Gammalt stockhus i färgen rödmylla.
Bildtext Ett av husobjekten i Malmgård var Talbacka, som också öppnade sina dörrar under evenemanget i fjol. Arkivbild.
Bild: Milena Hackman / Yle

Fortsättningsvis är det ändå husen i centrum som har flest besökare. Alla besökare är inte bilburna och har därför inte möjligheten att ta sig till husen i periferin.

Enligt Wiklund har föreningen funderat på att ordna buss till byaobjekten, men än har idén inte förverkligats i praktiken.

Nytt blod

Årets evenemang var det sista med Nina Wiklund som ordförande. Hon är gärna med och visar upp sitt hus även i fortsättningen, men med i styrelsen kommer hon inte att vara.

Nina snurrar på en av de tre speldosorna som är fastskruvade på dörrkarmen.
Bildtext Lovisa historiska hus är ett kärt evenemang för Nina Wiklund.
Bild: Atte Henriksson

Wiklund upplever att det efter fem år som ordförande är dags att ge över stafettpinnen till någon annan.

– Det gör gott åt föreningen att det kommer lite nytt blod, säger hon.

Vem som tar över rollen som ordförande klarnar i början av nästa år.

Diskussion om artikeln