Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sportchefen lämnar HJK – börjar jobba hos Ilves

Miika Takkula har haft olika roller hos HJK i 15 år. Sedan 2019 har han fungerat som sportchef – under en tid då man tagit tre ligatitlar och spelat gruppspel i både Europa League och Conference League.

I år har huvudstadslaget – där sportchefen får arbeta med landets överlägset starkaste resurser – inte lyckats pricka värvningarna lika bra. Titelkampen är tajt, och man är i ett ettmålsunderläge inför torsdagens returmöte i Conference Leagues sista kvalrunda.

Sportchefen Takkula har gjort sitt efter den här säsongen. HJK meddelar att hans efterträdare presenteras i september.

Takkula kommer att börja jobba i Tammerforsklubben Ilves organisation på hösten.

Sport

Kerttu Niskanen åker skidor.

Jessie Diggins överlägsen i Gällivare – blåvitt magplask då Kerttu Niskanen på 22:a plats var bästa finländare

I världscupen i längdskidåkning tävlade damerna på lördagsförmiddagen i Gällivare. Segern gick till USA och de övriga pallplatserna till Sverige. Kerttu Niskanen fick nöja sig med en 22:a plats och Krista Pärmäkoski var 25:a.

Sveriges fotbollsdamer missar sommar-OS 2024

Sverige har spelat i varje OS sedan damfotbollen introducerades på programmet i Atlanta 1996. Efter fredagens matcher i Nations League står det klart att Sverige inte kommer att vara med i Paris 2024.

Sverige åkte på en 0–1-förlust i Schweiz och tappade chansen att vinna gruppen. Spanien säkrade gruppsegern, trots att laget åkte på en sensationell 2–3-hemmaförlust mot Italien. Inför matchen låg oddsen för en italiensk seger på cirka 30.

Om Sverige hade besegrat Schweiz hade gruppsegern stått på spel i den avslutande Spanien–Sverige-matchen.

Anna Westerlund

Westerlund är damfotbollens nya pärla, också tidigare landslagskollegan Julin belönades på bollförbundets gala

Anna Westerlund fick ett nytt hedersomnämnande av bollförbundet då hon utsågs till pärla (Helmi). Bland de prisbelönta på galan fanns också landslagens nuvarande fixstjärnor Lukas Hradecky och Natalia Kuikka..

GrIFK och Dicken inledde baltiska ligan med varsin seger

De finländska mästarna Grankulla IFK vann över lettiska med 41–25 (17–10) då damernas baltiska liga inleddes i Tallinn. Helsingforslaget Dicken vann däremot över litauiska Zalgiris med 31–28 (16–11) i en mer jämn match.

Båda finländska lagen kommer att spela varsin match även på lördag och söndag.