Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Plötsligt blev efterlängtade VM-äventyret en blåvit katastrof – basketherrarna har inte gått att känna igen: ”Landslagets trovärdighet står på spel”

Uppdaterad 28.08.2023 20:15.
Finlands basketherrar deppar efter en förlust mot Japan.
Bildtext Söndagen bjöd på ett av finländsk baskets tyngsta bottennapp.
Bild: Lehtikuva

Chockade av Japan i går. I resten av VM-turneringen spelar Finland för sin stolthet – och en plats i OS-kvalet. De kommande matcherna betyder mycket, säger Yles expert.

Gårdagens nyckelmatch mot Japan hade egentligen ett rätt så typiskt manus för finländska mästerskapsmatcher.

En underdog som lyckas rubba en klar förhandsfavorit, med ett helgjutet lagspel som räcker hela vägen till skrällseger. Problemet – och det sällsynta – den här gången var att det var Finland som var favoriten som inte höll.

Basketherrarna gick in som jättefavorit i måstematchen, men matchslutet blev total pannkaka då den euforiska värdnationen lyckades resa sig från en finländsk ledning på 18 poäng.

Därmed är Finlands dröm om slutspel borta. Samtidigt blev vägen till OS-kval plötsligt klart kvistigare.

– Den här turneringen har varit ett totalt snedsteg för finländsk basket, som ju varit på uppgång länge. De kommande matcherna betyder mycket för finländsk landslagsbasket, säger Yles expert Pieti Poikola.

Ovanlig finländsk passivitet

Landslagskaptenen Sasu Salin hade inför Finlands andra VM-turnering någonsin satt en plats bland de åtta bästa som mål. Efter förluster mot Australien och Japan är det redan klart att man inte ens kommer att vara bland de 16 bästa.

– Det svider just nu, så otroligt mycket. Jag vet inte hur många VM man själv kommer att få spela längre. Men japanerna ville mer än oss, säger 32-årige Salin om söndagen.

På måndagsmorgonen samlades landslaget för ett möte, där gårdagens fiasko bearbetades.

– Vi har inte gjort saker på det sätt vi vill. Det är tränarnas uppgift att få spelarna att förverkliga det vi vill se. Nu får vi återvända till ritbordet, erkänner assisterande tränaren Teemu Rannikko.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkterna i matchen mellan Japan och Finland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Salins budskap på morgonmötet var att man ska fokusera på det man kan påverka – alltså den sista gruppspelsmatchen mot Tyskland, samt de två matcherna i nedre fortsättningsserien, som avgör OS-kvalplatsens öde.

– Det handlar inte om världens undergång, men klart att alla är ledsna. Det här handlar om detta lags utveckling. Jag sa åt killarna att den enda riktningen är uppåt, avslöjar Salin.

– Finland spelade på ett helt annat sätt än tidigare. Man försökte vara passiva, styra tempot åt det långsammare hållet och skydda den egna ändan, lyder Poikolas analys av gårdagen.

Rutin något som syns på planen

Ett faktum som fått men hel del synlighet efter söndagens bottennapp är att många tidigare succéspelare numera saknas. Finlands trupp är förhållandevis ung – stöttespelare som till exempel Petteri Koponen och Shawn Huff lade av efter fjolårets EM.

Japanmatchen tydde på att Lassi Tuovis förnyade lagbygge inte lyckats fylla deras stövlar.

– Man får aldrig underskatta rutinens betydelse. Att Huff och Koponen försvann betydde att vi tappade 400 landskampers erfarenhet. Detta VM-lag har i sin helhet spelat drygt 400 matcher. Rutinen syns inte i statistiken, men nog på planen, konstaterar Rannikko.

Teemu Rannikko går bredvid planen.
Bildtext Finland ser inte ut som man borde, erkänner Teemu Rannikko.
Bild: Ville Vuorinen

Inte heller storstjärnan Lauri Markkanen har inte helt lyckats bära laget på sina axlar.

– Det finns en brist på ledarskap i Finlands unga lag. Tränaren har begränsade möjligheter att leda laget från sidlinjen. Finland saknar en spelare som kan samla ihop laget då det är svårt, menar Poikola.

Rannikko påminner om att Markkanen nu är ännu mer markerad av motståndarna än tidigare.

– Vi måste alla se oss i spegeln, även tränarna. Kanske vi inte har lyckats få fram vad vi ska göra, då Lauri inte kan ta sig någonstans eller har ett par försvarare framför sig.

Behöver vinna för OS-kval

Trots att kampen om slutspel är borta har Finland saker att spela om. En plats i ett OS-kval vore viktig för finländsk baskets framtid.

För att ta sig dit behövs 1–2 segrar från de tre avslutande VM-matcherna.

– Bra spelare och lag lär sig från alla sämre erfarenheter. I en match som man leder med 18 poäng men förlorar med tio finns det mycket att lära sig, det är saker man måste kunna ta med sig, konstaterar Rannikko.

Så delas OS-platserna ut

Inför VM kändes OS-kvalplatsen så gott som klar – och ödet är fortfarande i Finlands egna händer.

– Just nu känns den här turneringen väldigt negativ för Finlands del. I matcherna som är kvar kan man ännu bevisa att man är ett verkligt bra lag, påminner Poikola.

– Nu spelar man för landslagsbasketens trovärdighet. Sättet som man avslutar turneringen på har en stor betydelse för sponsorerna och fansen.

Finlands avslutande gruppspelsmatch mot Tyskland spelas klockan 10.30 på tisdagsförmiddagen.

Diskussion om artikeln