Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estlands premiärminister Kaja Kallas i skandal på grund av sin mans ryska affärer

Kaja Kallas håller tal framför Estlands flagga på den europeiska minnesdagen för stalinismens och nazismens offer.
Bildtext Kaja Kallas håller tal på Europeiska minnesdagen för stalinismens och nazismens offer den 23 augusti 2023.
Bild: Stenbocki maja / Aron Urb

I Estland växer kraven på premiärminister Kaja Kallas avgång. Anledningen är att det har kommit fram att hennes mans företag driver affärsverksamhet i Ryssland.

– Tyvärr finns det inte just nu någon lucka för en intervju i premiärministerns kalender, svarar premiärminister Kaja Kallas kansli på min intervjuförfrågan.

Det här har varit Kallas strategi varje gång hon utsätts för kritik, men den här gången befinner hon sig i sitt livs största skandal.

Bakgrunden är att Kaja Kallas man Arvo Hallik är delägare i företaget Stark Logistics, som fortfarande gör affärer i Sankt Petersburg.

Många företagare som var involverade i affärsverksamhet i Ryssland drog sig tillbaka efter den 24 februari 2022 av moraliska skäl – de gjorde rätt för att inte vara delaktiga i angriparstatens ekonomiska blodomlopp

President Alar Karis

Företaget har inte direkt brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland, men affärerna är ändå pinsamma för Kallas.

Hon har profilerat sig som en hård Rysslandkritiker som kräver hårdare sanktioner mot Ryssland. Kallas har också obarmhärtigt kritiserat alla som har samröre med Ryssland.

Den linjen står hon fortfarande fast vid, sa hon på måndagskvällen till public servicebolaget ERR, men hon ansvarar inte för vad hennes man har gjort.

– Jag kan inte ta ansvar för alla estniska företags verksamhet, säger hon.

Vaaleatukkainen nainen aurinkolaseissa.
Bildtext Kaja Kallas har valt ett undvikande försvarsstrategi så här långt, men lovar att svara på frågor under parlamentets frågetimme på onsdagen och regeringens presskonferens på torsdagen.
Bild: Siim Lõvi / ERR

Det är alltså på grund av Kaja Kallas image som en av Europas fränaste Rysslandskritiker som skandalen är så stor.

Det handlar om hennes moral – om man vill använda oppositionens ordval när den nu kräver att hon avgår.

Den här gången klandrar oppositionen inte regeringens linje eller hennes parti, Reformpartiet.

Också de reaktioner som kommer från vanliga medborgare i samband med intervjuer och på sociala medier tyder på att den här skandalen handlar om Kallas och hennes mans personliga integritet.

Ord som dubbelmoral, moral och omdöme dominerar i debatten.

På sociala medier ifrågasätter många Kallas uttalande om att de inte pratar om jobbet hemma hos henne. Borde inte hennes mans omdöme i så fall ändå ha gjort att han berättade om sina affärer åt henne?

Presidenten har talat med vass tunga

Också president Alar Karis har sagt sitt.

– Många företagare som var involverade i affärsverksamhet i Ryssland drog sig tillbaka efter den 24 februari 2022 av moraliska skäl, påminde president Karis i ett tal på måndagen.

Det bedömer han som rätt förfarande.

– Men vi vet att alla inte har gjort det. Inte i Europa och inte heller i Estland. I vissa företags fall sätter det hela Estlands trovärdighet på spel i relationen med våra allierade.

Det svenska kungaparet tillsammans med Estlands premiärminister Kaja Kallas och hennes man Arvo Hallik.
Bildtext Kaja Kallas man Arvo Hallik har inte tagit en synlig roll i offentligheten, men när det svenska kungaparet besökte Tallinn i maj 2023 stod han vid sin frus sida.
Bild: EPA-EFE

President Alar Karis uppmanar premiärministern att ställa upp på parlamentets specialutfrågning idag tisdag, något hon hittills har sagt att hon inte kommer att göra.

– Det hör till ministrarnas uppgifter att svara på frågor när de dyker upp, säger Karis, oavsett om kommittén leds av en representant för oppositionen eller koalitionen.

Enligt presidenten är det viktigt att Kallas visar gott föredöme nu.

– Svåra och obehagliga frågor måste diskuteras. Det är lämpligt och nödvändigt i ett normalt parlamentariskt land, nödvändigt för att demokratin ska fungera.

Estlands president Alar Karis och hans fru Sirje Karis på besök i ett växthus i landskapet Pärnumaa.
Bildtext Estlands president Alar Karis och hans fru Sirje Karis på besök i ett växthus på en gård i landskapet Pärnumaa den 16 augusti 2023.
Bild: Vabariigi Presidendi Kantselei

Oppositionen vill att Kallas avgår självmant

Oppositionspartiet Isamaas partiledare Urmas Reinsalu säger i en intervju med Svenska Yle att Kaja Kallas måste avgå.

– Hon förtjänar beröm för hur hon har representerat Estlands Rysslandskritiska linje utomlands och för att hon har krävt att politiska ledare i andra länder också upphör med sina kontakter i Ryssland, säger Reinsalu.

Men det är just därför han tycker att hon inte kan fortsätta som premiärminister.

– Vi ester får inte nedvärdera oss själva så. Vi ska fortsätta på samma Rysslandskritiska linje och för trovärdighetens skull måste det vara en annan person som gör det.

Urmas Reinsalu, estnisk oppositionsledare, utanför huvuddörren till det estniska parlamentet Riigikogu.
Bildtext Urmas Reinsalu, estnisk oppositionsledare, utanför entrén till det estniska parlamentet Riigikogu.
Bild: Gustaf Antell / Yle

Reinsalu vill ge Kaja Kallas en kort period att självmant avgå, men gör hon inte det måste oppositionen tvinga henne till det.

– Hon kommer att få mycket kritik i parlamentet och om vi måste skrider vi så småningom till konkreta åtgärder, säger det värdekonservativa oppositionspartiet Isamaas ledare Urmas Reinsalu.

Åtgärder betyder i det här fallet en eller flera förtroendeomröstningar i Riigikogu.