Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Helsingforsarenan har obetalda hyror – vilket kan möjliggöra tvångsinlösning: ”Öppnar processer för oss”

Uppdaterad 28.08.2023 22:13.
Bild på Helsingforsarenans läktare i mörker infr landskamp.
Bildtext Helsingforsarenan har inte varit i bruk sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Helsingforsarenan har en tomthyra på 100 000 euro obetald. Det får Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen (Saml) att känna hopp.

Det var i Yles Morgonettan i lördags som utrikesminister Elina Valtonen (Saml) kom med en uppdatering kring läget med Helsingforsarenan. Regeringen förbereder en plan för hur arenan, och motsvarande fastigheter, ska kunna tas i bruk.

– Vi har gått miste om många gigantiska kultur- och idrottsevenemang på grund av att hallen är stängd. Dessutom är det inte särskilt bra att en stor byggnad i rysk ägo står i knutpunkten för Helsingfors järnvägar, sa Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen på söndagen.

På måndagen kom nästa sväng av följetongen.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om att den senaste tomthyran för Helsingforsarenan, på knappt 100 000 euro, är obetald. Förfallodagen var i mitten av juli.

Borgmästaren nöjd

Vartiainen berättar för Yle att detta är första gången som pengarna inte kommit in i tid.

– Jag kan inte gå in på detaljer, men det här öppnar processer för oss, med vilka vi kan få inlösningen av hallen att framskrida, säger borgmästaren.

Hittills har hallföretaget som äger Helsingforsarenan betalat fastighetsskatt, tomthyra och andra utgifter enligt utsatt tidtabell, vilket betytt att staden inte kunnat hänvisa till indrivning.

Tomthyran är uppdelad på fyra avbetalningar per år. Att staden skulle sköta indrivningen på egen hand är inte aktuellt.

– Jag håller det viktigare att statsmakten genom utrikesminister Elina Valtonen (Saml) berättat att man förbereder en lösning, där ägarskapet för hallen kunde bytas genom lagen. Det här är en intressant utvecklingsriktning och enligt oss mer lovande, tycker Vartiainen.

Arenan ägs av ett företag med ryska ägare som finns med på västländernas sanktionslistor mot Ryssland. Hallen har varit orörd i över ett år på grund av Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Diskussion om artikeln