Lyxbutiksföretagare missnöjda med Esplanaden – de som köper en väska för 2 000 euro åker sällan hem med spårvagn
Det kontroversiella försöket att göra Esplanaden enfilig förverkligades i sommar. En del företagare och anställda säger att kunderna klagar. För andra är det för tidigt att säga hur affärerna påverkats av försöket.
Det är livligt på norra Esplanaden i Helsingfors. Grönväxter och blommor pryder gatan och uteserveringarna fylls med glada helsingforsare och turister som äter lunch eller dricker en eftermiddagsöl i augustisolen. Men trots att det ser trevligt ut är inte alla nöjda. Flera företagare motsatte sig stadens beslut att ta bort ett körfält och många är fortfarande av samma åsikt.
Jarmo Pouttu är verkställande direktör för lyxbutiken Luxbag som ligger på Norra Esplanaden. Han berättar att färre stamkunder besöker affären nu när det är besvärligare att ta sig dit med bil.
– Köper man en väska för tvåtusen euro åker man sällan hem med allmänna transportmedel, säger han.
Pouttu säger att det visserligen finns fler fotgängare på Esplanaden nu, men färre kunder som köper.
– Skillnaden jämfört med tidigare somrar är märkbar. Tidigare hade jag stamkunder som kom en eller till och med flera gånger i veckan. Nu har de hört av sig och sagt att de inte vill komma, eftersom det är så krångligt, säger han.
På andra sidan parken, på Södra Esplanaden, ligger glasögonaffären Keops Optikka. Butikschef Kari Asikainen är inne på samma linje som Pouttu och han har inte mycket positivt att säga om förnyelsen.
– Här fanns redan en cykelfil på vilken det gick utmärkt att ta sig fram. Ändå byggde de en ny. Dessutom har gatan på vår sida inte alls blivit livligare sedan förnyelsen, säger Asikainen.
Han är orolig för hur Esplanadförsöket kommer att påverka affärerna framöver.
– Det är klart vi är oroliga, eftersom kundernas respons har varit så entydig, säger Asikainen och understryker att staden borde ha samarbetat och lyssnat mer på företagarna innan beslutet klubbades igenom.
Otrevligt med bilar som fastnar i rusningstrafiken på Esplanaden
Det är inte bara företagare som säljer lyxvaror som är arga på stadens beslut. Tom Färd bor vid Esplanaden och är köpman för K-butikerna på Södra Esplanaden och på Skillnaden. Enligt Färd har butiken gjort ett sämre resultat jämfört med tidigare somrar.
– Det finns säkert flera orsaker till det, men jag är säker på att förnyelsen kan kopplas till det dåliga resultatet, säger Färd.
Även han säger att kunderna varit kritiska till försöket, framför allt i början när renoveringen höll på.
– Det var en som meddelade att hen kommer tillbaka till butiken först sedan när staden slutat upp med dumheterna på Esplanaden, säger Färd.
Kunderna gillar blommorna och bänkarna
Men alla är inte missnöjda. Elisabeth Tiila arbetar i butiken Aariikka som ligger på Norra Esplanaden. Hon har svårt att avgöra hur gatans förnyelse har påverkat affärerna, men säger att responsen från kunderna enbart har varit positiv.
– Våra kunder är för det mesta fotgängare. De tycker att det är fint med blommorna och bänkarna, säger hon.
Mariela Nortama, varuhusdirektör på Stockmann, berättar att enligt en kundundersökning som varuhuset har låtit göra är trettio procent av deras kunder bilburna.
Nortama säger att det är för tidigt att säga hur Esplanadens tvååriga försök har påverkat handeln.
– Vi vet inte ifall kunderna som brukar komma med bil nu låter bli att komma till varuhuset, säger hon.
Hon understryker ändå att det finns mycket gott att säga om Esplanadens förnyelse. Hon tycker att det ser vackert ut och att känslan på Esplanaden är trivsam.
”Att ta bort en bilfil är inte så radikalt”
På Noho Partners, som har flera restauranger längs Esplanaden, var man kritisk till en början. Men enligt Benjamin Gripenberg, som är chef för affärsverksamheten, har kunderna ökat på en del av restaurangerna.
– Jag tror att man kan se det från flera sidor. För vissa restauranger med fler uteserveringsplatser har det varit bra. Vi var oroliga att förnyelsen försvårar folks möjligheter att ta sig till stadskärnan. Men jag kan inte säga att det ser ut som att det har hänt, säger Gripenberg.
Han menar också att det har hänt mer omtumlande omställningar än förnyelsen på Esplanaden.
– Efter covidåren har restaurangbranschen gått igenom ganska tuffa förändringar. Att ta bort några bilfiler känns inte så radikalt längre, säger han.